FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: još nema oporavka građevinskog sektora

Autor: neba
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Podatak Državnog zavoda za statistiku o padu obujma građevinskih radova u siječnju za 8,3 posto na godišnjoj razini pokazuje da se negativna kretanja u građevinskom sektoru nastavljaju, a teško je predvidjeti kada će doći do pozitivnih pomaka.

„Iako je u posljednja četiri mjeseca vidljivo usporavanje negativnih trendova, pad je i dalje je izrazito snažan, što posebno potvrđuje podatak da je u siječnju prošle godine zabilježen pad obujma radova za više od 18 posto. To potvrđuje da je građevinarstvo jedan od najjače pogođenih sektora u krizi. Štoviše, niska razina potražnje za nekretninama, pod utjecajem slabih investicijskih aktivnosti i smanjenog raspoloživog dohotka stanovništva, ne omogućuje njegov skori oporavak“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga.

Nastavak nepovoljnih kretanja u građevinskom sektoru, koja su započela još prije dvije godine, potvrđuje i pad broja izdanih građevinskih dozvola. U siječnju je izdano ukupno 690 dozvola za građenje, što je 3,1 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.

„Budući da je početak oporavka realnog sektora još upitan, teško je predvidjeti kada će doći do pozitivnih pomaka u građevinarstvu. Oporavak stambene izgradnje možemo očekivati tek nakon oporavka tržišta rada i s rastom životnog standarda, dok u preostalim segmentima rast građevinskih aktivnosti vidimo tek sa značajnijim oporavkom investicija, što bi moglo ovisiti i o uspješnoj realizaciji najavljenih Vladinih projekata“, zaključuju analitičari Raiffeisen Consultinga.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙