FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja u siječnju porasla skromnih 0,2 posto

Autor: neba
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - U siječnju je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 0,2 posto na godišnjoj razini, isto kao i prethodnoga mjeseca, što je slabiji rast nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju nominalno porastao za 2,7, a realno za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sedmi mjesec zaredom kako je potrošnja porasla, no slabije nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koje je anketirala Hina, procjenjivalo je u prosjeku da je u siječnju potrošnja porasla za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Očekivano je da je rast potrošnje manji od jedan posto, jer ove godine očekujemo samo stabilizaciju, a ne značajniji rast potrošnje. Na to utječe pad zaposlenosti, uz istodobni pritisak ubrzane inflacije na realan rast neto plaća. Ubrzani rast cijena ugušit će pozitivne efekte od lanjskih izmjena u sustavu oporezivanja dohotka i ukidanja kriznog poreza. Zasad je optimizam potrošača prilično skroman, pa je realno za očekivati tek stagnaciju potrošnje tijekom ove godine“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Nakon prvih podataka iz siječnja o neočekivano oštrom padu industrijske proizvodnje od 6,7 posto i tek slabom rastu prometa u maloprodaji, nije jasno hoće li bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju porasti ili ponovno pasti.

„Da bi se mogli izvlačiti zaključci, potrebni su podaci za dva-tri mjeseca. Ipak, dosad objavljeni domaći makroekonomski podaci u skladu su sa skromnim očekivanjima gospodarskog rasta u prvom kvartalu, koji zasad procjenjujem ispod 1 posto. Značajnije dinamiziranje gospodarskih aktivnosti moguće je tek u drugoj polovici godine, a u cijeloj godini očekujem rast BDP-a oko 1,5 posto“, zaključuje Šantić.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙