FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF Sloveniji predviđa umjereni rast ako provede reforme

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. ožujka 2011.(Hina) - Slovenija ove godine može računati na rast BDP-a od oko dva posto, a u sljedećoj godini od 2,4 posto, no uvjet za takav rast je provođenje strukturnih reformi i stabilizacija javnih financija, procjena je misije Međunarodnog monetarnog fonda nakon završetka dvotjedne misije u Sloveniji.

"Bez stabilizacije javnih financija i primjene mirovinske reforme gospodarski rast će biti niži jer bi se troškovi zaduživanja povećali", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani šef misije MMF-a Antonio Spilimbergo.

U parlamentu već prihvaćenu mirovinsku reformu vlada premijera Boruta Pahora ne može primijeniti jer joj se protive sindikati tražeći izjašnjavanje na referendumu koji će se po predviđanjima održati u svibnju.

Reforma predviđa kasniji odlazak u mirovinu i penale za one koji bi se odlučili za prijevremeno umirovljenje, a premijer Pahor više je puta upozorio da bi kreditni rejting Slovenije u slučaju da mirovinska reforma ne bude provedena pao, a troškovi servisiranja kredita porasli.

Spilimbergo je rekao da se procjene MMF-a o rastu gospodarske aktivnosti u iduće dvije godine zasnivaju na pretpostavci jačanja izvoznog sektora, no da se visoke stope rasta BDP-a iz godina prije globalne ekonomske krize ne mogu očekivati idućih nekoliko godina.

Za brži ekonomski oporavak MMF preporučuje Sloveniji i promjene na području tržišta rada, olakšavanje uvjketa za strane investitore, smanjivanje sadašnjeg proračunskog deficita, te dokapitalizaciju banaka i "čišćenje" njihovih bilanci od slabih potraživanja.

(Hina) xfl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙