FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eoru na najvišoj razini prema dolaru u četiri mjeseca

Autor: gvla
LONDON, 7. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak skočio na najvišu razinu u četiri mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt očekivanjima skorog podizanja kamatnih stopa u eurozoni koja su nadjačala utjecaj smanjenja kreditnog rejtinga Grčkoj.

Euro je skočio 0,3 posto na najvišu četveromjesečnu razinu prema američkoj valuti od 1,4031 dolar. Prema jenu je ostao nepromijenjen na 115,06 jena.

Europska jedinstvena valuta crpi podršku za rast iz neočekivane najave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jeana-Claudea Tricheta od prošlog četvrtka da bi banka mogla podići kamatne stope već na travanjskom sastanku monetarnog povjerenstva.

"Raspoloženje je trenutno pozitivno i euro bi mogao nastaviti rasti. No, njegovo će kretanje ostati pod utjecajem očekivanja travanjske odluke o kamatnim stopama. Za očekivati je da se stav ECB-a neće u međuvremenu promijeniti, osobito budući da sve više bančinih dužnosnika signalizira da će kamatne stope rasti prije no što se očekivalo", ocjenjuje glavni trgovac valutama ETX Capitala Richard Wiltshire.

Tako je član izvršnog odbora ECB-a Jose Manuel Gonzalez-Paramo u jednom intervjuu objavljenom u ponedjeljak kazao da bi kamatnjaci mogli biti podignuti u travnju u sklopu ECB-ove zadaće kontrole inflacije.

Iako je euro u ponedjeljak pritisnula odluka agencije Moody's o sniženju rejtinga za grčki dug a negativnom je raspoloženju pridonijelo i sniženje španjolskog rejtinga u petak, analitičari ocjenjuju da bi jedinstvena valuta trebala nastaviti dobivati podršku od najavljenog povećanja kamatnih stopa u eurozoni, koje predstavlja suprotnost stajalištu američke središnje banke Fed.

"Unatoč znacima oporavka u SAD-u, Fed će nastaviti neutralizirati pritiske na rast, dok će se ECB usmjeriti na suzbijanje inflatornih pritisaka. Nakon što je ECB signalizirao podizanje kamatnih stopa u travnju radi ublažavanja tih pritisaka, euro bi trebao nastaviti dobivati podršku", ističu analitičari BNP Paribasa.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙