FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: slaba likvidnost i dalje pogađa tržište

Autor: scvi
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi indeksi danas stagniraju uz izuzetno niski promet, a upravo zbog vrlo slabe likvidnosti tržište vjerojatno neće reagirati na lošiji od očekivanja podatak o industrijskoj proizvodnji u veljači.

Crobex indeks oko podneva bio je u blagom minusu, od 0,06 posto, na 2.279 bodova. Za toliko je oslabio i Crobex10, te iznosi 1.267 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 2,6 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba.

„Investitori kao da su nestali s domaćeg tržišta dionica. Indeksi stagniraju uz izuzetno niske promete. Zbog slabe likvidnosti vjerojatno će izostati reakcija tržišta na lošiji od očekivanja podatak o industrijskoj proizvodnji“, ističe Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, u visini od 683.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,84 posto, na 293,2 kune.

Slijedi dionica Dom Holdinga, sa 454.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 3,34 posto, na 59,63 kune.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za više od 6 posto izdvaja se dionica IGH. Njome se trenutno trguje po 1.935 kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u veljači industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 1,9 posto u odnosu na siječanj, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala za 4,1 posto.

To je veći pad nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u veljači industrija oslabila za 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kretale su se od pada proizvodnje za 4,4 posto do rasta od 2 posto.

Zajedno s padom od 6,7 posto u siječnju, ukupno je u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja pala za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Snažan pad industrijske proizvodnje u prva dva mjeseca u skladu je s našim očekivanjima da bi u ovoj godini proizvodnja mogla pasti oko 2,5 posto. Pritom bi u drugoj polovici godine podaci trebali biti bolji“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Pad proizvodnje posljedica je, kaže, daljnjeg restrukturiranja u domaćem prerađivačkom sektoru, ali i nedostatka efikasnijih mjera za izlazak iz krize.

(Hina) xsbo/xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙