FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pozitivno raspoloženje izvana podupire rast indeksa

Autor: scvi
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Na krilima pozitivnog raspoloženja na svjetskim burzama, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje rast indeksa, a kako nema važnijih najava iz domaće sfere, u fokusu će biti vijesti iz globalnog gospodarstva.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje porast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Nakon prekida 5-dnevnog uzlaznog trenda u srijedu, Crobex indeks jučer je porastao 0,91 posto, na 2.294 boda. Crobex10 ojačao je 0,85 posto, na 1.274 boda.

Od početka tjedna Crobex je u plusu 1,5 posto, na Crobex 10 1,8 posto.

Redovni promet dionicama jučer je iznosio je 21 milijuna kuna, što je oko milijun kuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 5 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 1,29 posto, na 297,8 kuna. U većem fokusu investitora bila je i dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno gotovo 4 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 0,88 posto, na 800 kuna.

„Na krilima rasta cijena na svjetskim burzama, i danas bi na domaćem tržištu indeksi mogli imati pozitivan predznak. A kako nema važnijih domaćih vijesti i najava, u fokusu investitora bit će vijesti iz svjetskog gospodarstva“, ističe Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških kompanija i uljepšavanju portfelja uoči završetka tromjesečja.

Dow Jones indeks ojačao je 0,70 posto, na 12.170 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,93 posto, na 1.309 bodova, a Nasdaq indeks 1,41 posto, na 2.736 bodova.

Jutros su i na azijskim i na europskim burzama cijene dionica porasle.

Uz Libiju i Japan, investitori će danas nastaviti pratiti i situaciju s dužničkom krizom u eurozoni. Portugalska je vlada, naime, svojom ostavkom ojačala zabrinutosti da će Portugal biti prisiljen zatraži pomoć za financijski spas.

U međuvremenu, na jučerašnjem samitu europski čelnici dogovorili su da će ojačati kapacitet fonda za financijski spas pod dugovima posrnulih članica eurozone do lipnja za 440 milijardi eura. Ipak, izbjegli su raspravu o Portugalu, kojem su kreditne agencije Fitch i Standar&Poor's snizile rejting.

„Na europskim burzama u fokusu investitora bit će dogovor sa sastanka na vrhu europskih čelnika oko financijskog doprinosa pojedinih članica Fondu za pomoć zemljama eurozone pritisnutima dužničkom krizom. Tržište će biti senzitivno i na nove vijesti iz Portugala, budući da se procjenjuje da bi za spas te zemlje od bankrota trebalo između 50 i 70 milijardi eura“, navodi Bešević.

Nove smjernice investitorima danas će dati i Ifo indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj za ožujak, dodaje Bešević.

Na brodarskom tržištu, pak, posljednjih dana indeks vozarina sipkog tereta BDI blago je porastao, dosegnuvši jučer 1.583 boda.

„Rast vozarina ponajviše je posljedica rasta cijene nafte na svjetskim tržištima“, zaključuje Bešević

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙