FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan revidirao procjenu pada BDP-a

Autor: gvla
TOKIO, 10. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Japansko je gospodarstvo u tri mjeseca od listopada do prosinca 2010. zabilježilo godišnji pad aktivnosti po stopi od 1,3 posto, priopćila je u četvrtak vlada te zemlje, povisivši raniju procjenu 1,1-postotnog pada.

Vlada taj pad, prvi u pet tromjesečja, pripisuje padu izvoza i posrtanju osobne potrošnje.

Ujedno je potvrđena prognoza o rastu japanskog gospodarstva u cijeloj prošloj godini za 3,9 posto.

Osobna je potrošnja u trećem po veličini gospodarstvu svijeta oslabjela u četvrtom tromjesečju za 0,8 posto, u odnosu na prognozirani pad za 0,7 posto, nakon isteka vladinog programa potpora za kupnju ekološki prihvatljivijih vozila.

Korporativna potrošnja porasla je pak za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, no to je ipak manje od prognoziranih 0,9 posto.

Analitičari prognoziraju oporavak gospodarskog rasta u tromjesečju od siječnja do ožujka, na krilima oporavka izvoza i rasta industrijske proizvodnje. Ujedno upozoravaju i na neke rizike.

"Upitno je tko će nastaviti kupovati japanske proizvode. Počne li posrtati trenutno snažna potražnja iz Kine i drugih gospodarstava u nastajanju, to bi izazvalo usporavanje proizvodnje širom svijeta", ističe glavni ekonomist Credit Suisse Securitiesa u jJapanu Hiromichi Shirakawa.

Rizik su i više cijene nafte, zbog sukoba u Libiji, te politička previranja drugdje na Bliskom istoku, upozoravaju analitičari.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙