FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

HELSINKI - U srijedu navečer na festivalu moderne umjetnosti u Helsinkiju (IHME) počelo je prikazivanje najduljeg filma ikad snimljenog. Film nazvan "Moderna vremena zauvijek" traje 240 sati. Snimila ga je danska umjetnička skupina Supeflex. "Po našim informacijama, ovo je najdulji film na svijetu", rekla je izvršna direktorica IHME-a Paula Toppila. U središtu filma je zgrada finske tvornice papira Stora Enso u centru Helsinkija. Prikazuje se njezino propadanje u budućnosti, nakon što izumre ljudska rasa, ostavljajući zgradu na milost i nemilost zubu vremena. Zgrada, koju je projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto, izabrana je "jer je simbol snage i nalazi na središnjem, gotovo monumentalnom mjestu", rekla je Toppila. Film se počeo prikazivati u srijedu u 19 sati na velikom platnu postavljenom ispred zgrade. "Moderna vremena zauvijek" prikazat će se samo jednom.

MOSKVA - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ispunio si je želju iz mladosti kada je u utorak navečer u svojoj lukusuznoj rezidenciji primio članove britanskog hard rock benda Deep Purplea. Medvedev (45) sa svojim je rock idolima popio čaj. Karijeru Deep Purplea pratio je otkako je kao mladić slušao bend u svom malom stanu u Sankt Peterburgu, duboko iza željezne zavjese. "U to doba, naravno, nisam mogao ni sanjati da ću sjediti s članovima benda za ovakvim stolom", rekao je ruski predsjednik, prenosi agencija Interfax. Članovima benda pokazao je da ima sve njihove ploče, kao i impresivnu kolekciju albuma drugih grupa. Bubnjar Ian Pace Medvedevu poklonio par palica za bubnjeve, a pjevač Ian Gillan rekao je da dosad predsjednike država nije zamišljao kao rockere. Članovi benda na zabavi su malo i zasvirali, a s njima je gitaru svirao i petnaestogodišnji sin ruskog predsjednika Ilja (15). Za razliku od premijera Putina, koji najviše volio ruske domoljubne pjesme, Medvedev ne skriva da je rocker. Deep Purple je dosad na koncertima gledao četiri puta. Prošle se godine u Sočiju sastao s Bonom iz grupe U2.

LOS ANGELES - Filmska diva Elizabeth Taylor, jedna od posljednjih legenda iz zlatnog doba hollywoodskog filma, umrla je u srijedu u 79. godini, priopćio je njezin agent. "Legendarna glumica, poslovna žena, odvažna aktivistkinja Elizabeth Taylor tiho je umrla danas u bolnici Cedars-Sinaj u Los Angelesu", piše u priopćenju. "Pored nje su bila njezina djeca, Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd i Maria Burton", dodaje se u priopćenju, u kojemu se još kaže da iza nje ostaje i desetero unučadi te četvero praunučadi. Prije šest tjedana smještena je u bolnicu zbog zatajenja srca. Taylor, čiji je život bio pun tragedija i strasti, punila je novinske stupce svojim ljubavnim pričama. Udavala se osam puta, a dvaput za istog čovjeka, britanskog glumca Richarda Burtona. Rođena je 1932. u Londonu i vrlo rano je počela glumiti. Već kao desetogodišnjakinja glumi u filmu "Lassie se vraća kući". Godine 1956., s 24 godine, snima "Div" s Rockom Hudsonom i Jamesom Deanom - koji umire pred prikazivanje filma u kinodvoranama - počinje desetogodišnje razdoblje slave u kojemu snima velika filmska ostvarenja. Tako je glumila nezaboravnu Maggie u "Mački na vrućem limenom krovu" (1958.) uz Paula Newmana, a godinu poslije opet se susreće sa svijetom Tennesseeja Williamsa u "Odjednom prošlog ljeta", redatelja Josepha L. Mankiewicza. U to doba je jedna od najbolje plaćenih hollywoodskih glumica. Godine 1963. snima "Kleopatru" koja obilježava novi zaokret u karijeri. Za ulogu u tom Mankiewiczevu filmu dobila je tada basnoslovnu svotu od milijun dolara. Nakon udaje za Burtona (1964., 1975.) slavni par snima "Tko se boji Virginije Woolf" (1966.), za koji je dobila drugog Oscara (prvi je zaradila za "Butterfield 8") i "Ukroćenu goropadnicu" Franca Zeffirellija 1967.

PARIZ - Meksičke optužbe da je božanstvo naroda Maja prodano na dražbi u ponedjeljak u Parizu po rekordnoj cijeni od 2,9 milijuna eura lažno "potpuno su smiješne", rekao je u srijedu Jacques Blazy, stručnjak za pretkolumbovske predmete koji je pripremio dražbu. "Optužbe iz Meksika smiješne su i potpuno neutemeljene. To je veoma poznat predmet koji je u cijelosti istražen", rekao je Blazy. Meksička vlada u utorak je u priopćenju ustvrdila da božanstvo Maja nije autentično djelo pretkolumbovskog razdoblja, već "predmet novijeg podrijetla". Taj kip velikog meksičkog božanstva u sjedećem položaju koje pripada majanskoj kulturi prodan je za 2,9 eura. Kip je visok 156 cm i potječe iz klasičnog razdoblja (550 do 950 poslije Krista), navode stručnjaci. Kip je na dražbi kupila jedna velika europska tvrtka koja se, po riječima voditelja dražbe Jean-Claudea Binochea, "previše ne uzbuđuje" zbog meksičkih optužba. Taj je kip bio najvrjedniji predmet na dražbi privatne pretkolumbovske zbirke u vlasništvu švicarskog industrijalca Henryja Lawa, na kojoj je ostvaren prihod od 7,45 eura.

PARIZ - Carla Bruni-Sarkozy podnijela je tužbu državnom tužiteljstvu u Parizu protiv francuskog lista koji je na internetu objavio demo snimku njezine pjesme koja će se uskoro pojaviti na tržištu, doznaje se u srijedu od pravosudnog izvora. Dnevnik Le Midi Libre objavio je u veljači na svojoj internetskoj stranici dio pjesme s novog albuma pjevačice u trajanju od 50 sekunda, adaptaciju popularne pjesme Charlesa Treneta "Douce France" na talijanskom jeziku, što su poslije prenijeli mnogi mediji. Datum izlaska četvrtog albuma koji Carla Bruni, supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sakrozyja, trenutačno snima u pariškom studiju, još nije poznat. Bruni je napisala tekst i skladbu za većinu pjesama na tom albumu s desetak naslova.

LONDON - Službene snimke kraljevskog vjenčanja princa Williama i Kate Middleton 29. travnja moći će se presnimiti s interneta u roku od nekoliko sati nakon završetka ceremonije. Decca Records, u sklopu diskografske kuće Universal Music, koja je objavila i snimke vjenčanja Charlesa i Diane 1981. i Dianin sprovod 1997., postavit će snimku na internet nekoliko sati nakon kraljevskog vjenčanja. Cijena presnimavanja nije navedena. Osim toga, bit će izdan i službeni album obreda sklapanja braka 5. svibnja, uz koji će izići i brošura. "Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji moći ćemo to objaviti diljem svijeta gotovo odmah...", rekao je direktor Universal Musica David Joseph.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙