FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Haljinu koju je Kate Middleton nosila na sveučilišnoj modnoj reviji 2002. i njome navodno privukla pažnju svog današnjeg zaručnika, princa Williama, prodana je na aukciji u četvrtak navečer za 65 tisuća funta (550 tisuća kuna). Aukcijska kuća Kerry Taylor očekivala da je će prozirna haljina dizajnerice Charlotte Todd biti prodana za pet do šest puta manju svotu. "Ostala sam bez teksta. Stvarno nisam očekivala ovoliki iznos", rekla je dizajnerica, koja je dražbu promatrala iz publike. Haljina je prodana anonimnom kolekcionaru. Kate Middleton i William, koji su se upoznali na sveučilištu St. Andrews u Škotskoj prije deset godina, vjenčat će se 29. travnja u Westminsterskoj opatiji.

LONDON - Britanski glumac Michael Gough, svjetskoj javnosti najpoznatiji po ulozi Batmanova batlera Alfreda, umro je u 94. godini, objavio je u BBC u četvrtak. Gough je umro u svom domu, okružen članovima obitelji, rekao je njegov glasnogovornik. Tijekom karijere koja je počela u 40-im godinama prošlog stoljeća nastupio je u više od 150 filmova i televizijskih serija. Dobro poznatog u Britaniji, tek ga je američki redatelj Tim Burton predstavio i svjetskoj javnosti angažiravši ga 1989. godine za ulogu batlera Alfreda, uz Michaela Keatona u glavnoj ulozi Batmana. Ulogu je ponovio u još tri nastavka Batmana, a glumio je i u Burtonovoj "Sanjivoj dolini".

LOS ANGELES - Američka glumica Sandra Bullock donirala je milijun dolara žrtvama potresa i tsunamija u Japanu, objavio je u četvrtak američki Crveni križ. "Američki Crveni križ je zahvalan na darežljivoj podršci Sandre Bullock i njezine obitelji", navela je organizacija u priopćenju. Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) donirala 10 milijuna dolara japanskom Crvenom križu. Sandra Bullock, dobitnica Oscara za najbolju glumicu 2010. donirala je milijun dolara za žrtve potresa 12. siječnja 2010. na Haitiju. U srijedu je američka pjevačica Lady Gaga obznanila da je u dva dana skupila 250.000 dolara prodajom gumenih narukvica. Rock skupina Linkin Park, čiji je pjevač Mike Shinoda japanskog porijekla, pokrenuo prodaju majice "Niste sami" u korist žrtava potresa u Japanu.

LONDON - Britanski elektropop dvojac Pet Shop Boysi napisao je glazbu za svoj prvi balet, po predlošku bajke Hansa Christiana Andersena "Najnevjerojatnija stvar". Neil Tennant i Chris Lowe objavili su da će premijera cjelovečernjeg baleta biti 22. ožujka. Balet je ostvaren u suradnji s koreografom Javierom De Frutosom i vodećim britanskim kazalištem suvremena plesa Sadler's Wellsom u Londonu. Tamo će se i prikazivati najmanje do 26. ožujka. Baletnu glazbu će na nosaču zvuka objaviti diskografska kuća EMI. Pet Shop Boysi su u karijeri prodali više do 100 milijuna albuma.

LONDON - Sveti Patrik, svetac zaštitnik Irske čiji se dan slavi 17. ožujka, vjerojatno je jeo hranu sličnu današnjoj skupoj "zdravoj hrani", poput žitarica, ribe i alga, objavila je istraživačica koja je proučavala namirnice kojima se hranio svetac iz petoga stoljeća. Povjesničarka prehrane Regina Sexton kaže kako su redovnici vodili knjige koje danas pokazuju da je Patrik, slavljen jer je Irsku "oslobodio od zmija" i proširio kršćanstvo, najvjerojatnije jeo žitarice i mliječne proizvode poput kiselog mlijeka i raznih svježih i zrelih sireva. "Možemo sa sigurnošću reći da u tim danima pretilost nije bila problem, te da je prehrana bila sezonska i umjerena, prema današnjim standardima", rekla je ta istraživačica sa sveučilišta u Corku. Patrik je u Irsku stigao kao rob, a na putovanju iz Britanije vjerojatno mu je bilo hladno i bio je gladan pa se budući svetac vjerojatno prehranjivao kašama kuhanim na vodi poput zobene. Drugi kulinarski specijaliteti bili su guščja jaja, med, alge, jabuke i potočarka, a od začina je imao divlji češnjak. Jeo je ribu poput lososa, pastrve i jegulje, te svinjetinu, kao i beskvasni kruh od zobi, ječma i malo raži. "Ironično je da danas svu tu hranu zovemo 'zdravom hranom' i posebno je skupa", kaže istraživačica.

TOKIO - Snimateljska ekipa japanske televizije Fuji snimajući prilog u potresu i tsunamiju razorenom Ibarakiju nabasala je na napuštenog španijela koji ih je potom odveo do svog ozlijeđenog psećeg prijatelja i, iako se i sam tresao od straha i zime, odbio ga napustiti sve dok ne dođu spasioci. Emotivna priča o životinjskoj lojalnosti dirnula je japanske snimatelje koji su prilog postavili na internet gdje je za kratko vrijeme postao hit. Oba psa su na koncu spašena. Španijel se nalazi u utočištu u gradu Mitu, a njegov teško ozlijeđeni prijatelj na brizi je veterinara u istom gradu.

LOS ANGELES - Američka prva dama Michelle Obama napisat će knjigu o vrtu koji je napravila iza Bijele kuće i svojim naporima u promoviranju zdrave prehrane, priopćila je izdavačka kuća Crown. Knjiga će biti objavljena u travnju 2012. godine, a u njoj će Michelle Obama govoriti o tome kako je dobila inspiraciju za svoj vrt i objaviti će neke od recepata zdrave hrane omiljenih u njezinoj obitelji. U knjizi će također biti fotografije vrta Bijele kuće, te urbanih i školskih vrtova diljem SAD-a. Prihod od knjige prva dama će dati u humanitarne svrhe.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙