FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 6. ožujka 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

HAVANA - Alberto Granado, čovjek koji je u mladosti pratio budućeg revolucionara Ernesta "Che" Guevaru na putovanju ovjekovječenom u filmu "Dnevnici Che Guevare" umro je na Kubi u 88. godini, objavili su tamošnji mediji. Slavno putovanje po Latinskoj Americi počelo je krajem 1951. godine na Granadovom starom britanskom motociklu i navodno je pobudilo Cheovu simpatiju prema siromašnima i njegovu želju za socijalnom pravdom koja će ga naposlijetku pretvoriti u revolucionara. Granado, Argentinac kao i Che, preselio je na Kubu 1961. godine na poziv svog prijatelja i tamo ostao do smrti. Njegov pepeo, javljaju kubanski mediji, bit će razasut u Argentini, Venezueli i na Kubi. Granado, biokemičar koji je na Kubi osnovao medicinsku školu, napisao je knjigu "Putovanje s Che Guevarom: Stvaranje revolucionara", koja je bila predložak za spomenuti film. Režirao ga je 2004. godine Brazilac Walter Salles, a Chea je igrao Gabriel Garcia Bernal. Film je, između ostaloga, dobio Oscara za najbolju originalnu glazbu i nagradu BAFTA-e za najbolji strani film.

WELLINGTON - Nepoznati lopovi provalili su tijekom noći u zatvor u novozelandskom gradu New Plymouthu i iz njega ukrali plazma televizor, objavila je policija. "Molimo očevice koji su primjetili nekoga da u to doba noći nosi veliki televizor ili su opazili bilo što sumnjivo u području oko zatvora da se jave policiji", obratio se javnosti policijski glasnogovornik, narednik Thomas McIntyre. Zatvor u New Plymouthu zapravo je najstariji operativni zatvor u državi, u neprekidnoj upotrebi od 1860. godine. No, to ne znači da nije dobro čuvan. Zatvor je okružen zidom s boljdikavom žicom i zasad nije jasno kako su pljačkaši ušli unutra.

LOS ANGELES - Američki glumac David Arquette ozlijeđen je u petak prometnoj nesreći u Los Angelesu, ali se osjeća dobro, objavila je njegova glasnogovornica. David Arquette (39), bivši suprug glumice Courteney Cox, ozlijeđen je u frontalnom sudaru s drugim automobilom u zapadnom Hollywoodu, objavila je internetska stranica TMZ, specijalizirana za vijesti o slavnima. Glumac je samo lakše ozlijeđen. Arquette, najpoznatiji po ulogama u horor serijalu "Vrisak", i Cox u listopadu su objavili su razvod nakon 11 godina braka.

CHICAGO - Slavna američka voditeljica Oprah Winfrey u petak navečer opovrgnula je informacije koje su se pojavile u Egiptu, prema kojima bi se njezina emisija trebala izravno prenositi s Trga Tahrir, mjesta nedavne pobune kojom je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak. "U krevetu sam, jer imam gripu, koju sam dobila nakon svečanosti dodjele Oscara. Čujem da se priča kako ću voditi emisiju iz Kaira. Potpuno pogrešno. Nemam nikakvih namjera snimati ondje emisiju", jasno je na mikro-blogu Twitter objavila Winfrey. Povod glasinama je najava egipatskog ministra turizma Munira Fahrija Abdelnura, što ga je dao vladinom listu Al-Ahram. "Oprah Winfrey je prihvatila poziv ministarstva turizma da doputuje u Kairu, u sklopu kampanje poticanja turističke sezone u zemlji, nakon revolucije 25. siječnja", prenio je list Al-Ahram, a ministar je dodao kako je "najpoznatija tv-voditeljica u svijetu poziv prihvatila bez oklijevanja".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙