FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 13. ožujka 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NORTHAMPTON - Međunarodna skupina stručnjaka predvođena američkim arheolozima možda je u močvarnom području južne Španjolske napokon pronašla Atlantidu, mitski grad koji je po pretpostavkama potopio gigantski tsunami. Kako bi riješio tu višestoljetnu misteriju, tim arheologa radio je dvije godine i koristio se digitalnim mapiranjem, podzemnim radarima, podvodnom tehnologijom i satelitskim fotografijama potopljena grada u blizini Cadiza, u južnom, ali atlantskom dijelu Španjolske. Tamo, potopljenu u prostranim močvarama nacionalnog parka Donana, stručnjaci smatraju da su pronašli drevnu Atlantidu. Freund je također rekao da je u središnoj Španjolskoj otkriven i čudan niz "memorijalnih gradova", koje su po uzoru na Atlantidu gradili stanovnici izbjegli s nje. To je znanstvenicima dalo dodatne dokaze i uvjerenost da su blizu Cadiza pronašli "glavni grad". Stanovnici Atlantide koji su se uspjeli spasiti pobjegli su na kopno i tamo izgradili nove gradove, rekao je Freund. Otkrića njegove skupine bit će predstavljena u nedjelju navečer u posebnoj emisiji "Tražeći Atlantidu" na televiziji National Geographica. Iako je nemoguće sa sigurnošću znati da se baš radi o Atlantidi, Freund je rekao da ga je pronalazak spomen-gradova uvjerio da je u pravu. "Pronašli smo nešto što još nitko nije vidio, nešto što nam daje dodatnu vjerodostojnost, posebno u arheologiji, i cijeloj priči daje puno više smisla", rekao je. Grčki filozof Platon pisao je o Atlantidi prije 2600 godina, opisavši je kao otok smješten ispred "Heraklovih stupova" kako se Gibraltarski tjesnac nazivao u Antici. Koristeći se Platonovim opisima, znanstvenici su su fokusirali na spoj Atlantika i Mediterana kao najvjerojatniju lokaciju te izgubljene civilizacije. Freund kaže da su tsunamiji u tom području dobro dokumentirani. Jedan od najvećih, veličine današnje deseterokatnice, pogodio je Lisabon 1755. godine. Rasprave o tome je li Atlantida uopće postojala traju tisućama godina. Platonovi "Dijalozi" iz 360 godine prije Krista jedini su poznati povijesni izbor o tom mitskom gradu. Platon je zapisao da je otok nazvan Atlantida "u jednom danu i noći... nestao u morskim dubinama". Freund i njegova skupina planiraju dodatna iskapanja na mjestu na kojem vjeruju da se nalazi Atlantida i oko tajanstvenih 200 kilometara udaljenih gradova na španjolskom kopnu.

VATIKAN - Vatikan će sljedeći tjedan otvoriti profil pokojnog pape Ivana Pavla II. na Facebooku, mjesec i pol uoči njegove beatifikacije, priopćeno je iz Vatikana u subotu. Stranica će sadržavati najvažnije događaje iz njegova 27-godišnjeg papinstva, uključujući i video i audio poruke. Profil će biti otvoren uoči beatifikacije 1. svibnja, ali vatikanski dužnosnici pretpostavljaju da će se aktivnost na njemu nastaviti i dugo nakon toga. Vatikan je svoju prvi tematski profil na Facebooku, najvećoj internetskoj društvenoj mreži, otvorio prošle godine kako bi promovirao posjet Benedikta XVI. Velikoj Britaniji. Šest mjeseci po završetku toga posjeta stranicu i dalje na dan posjećuje između 10 i 15 tisuća korisnika. Novi vatikanski pristup medijskom praćenju na internetu doživjet će kulminaciju uoči Uskrsa kada se planira pokrenuti novi vatikanski informativni multimedijalni portal čiji će sadržaj biti posebno dizajniran za "tvitanje, postanje i blogiranje". Portal će izgledati kao zbirka kratkih informacija iz službenih vatikanskih izvora: Vatikanskog radija, Vatikanske televizije, lista L'Osservatore Romana, tiskovnog ureda Svete Stolice i vatikanske misionarske novinske agencije Fidesa. Postojeća vatikanska službena stranica ostat će i dalje "ozbiljnija" stranica s temeljnim informacijama o Svetoj Stolici, ključnim vatikanskim dokumentima i uredima te papinskim aktivnostima.

ZAGREB - Razorni potres u Japanu skratio je dan za 1,6 miroksekundi i pomaknuo zemljinu os za deset centimetara, objavila je američka svemirska agencija NASA. Geofizičar NASA-e Richard Gross izračunao je da se potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru ubrzao rotaciju Zemlje za 1,6 mikrosekundi. Jedna mirkosekunda milijunti je dio sekunde. Talijanski institut za geofiziku i vulkanologiju objavio je da je potres ujedno za deset centimetara pomaknuo os zemljine rotacije, javila je agencija Ansa. Američki geološki institut (USGS) je, pak, priopćio da je potres bio toliko snažan da je japanski otok Honšu pomaknuo 2,4 metra prema istoku. Energija oslobođena pri potresu gotovo je jednaka mjesečnoj potrošnji energije u Sjedinjenim Državama. Potres u Japanu bio je peti po snazi otkako postoje mjerenja.

WASHINGTON - Lady Gaga je pokrenula kampanju skupljanja novca za žrtve potresa u Japanu, dok su druge zvijezde izrazile žaljenje zbog žrtava. Na svojoj internetskoj stranici Lady Gaga je ponudila svojim obožavateljima, koje naziva "malim čudovištima", da za pet ili više dolara kupe narukvicu na kojoj piše "Molimo za Japan". I drugi pjevači, među kojima Alicia Keys i Justin Bieber, na Twitteru su pozvali na pomoć žrtvama razornog potresa u Japanu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙