FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se buran tjedan

Autor: neba
NEW YORK, 21. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se očekuje buran tjedan jer bi nuklearna kriza u Japanu, sukobi u Libiji, nemiri na Bliskom istoku i mogućnost nove intervencije središnjih banaka na valutnim tržištima mogli izazvati znatne oscilacije cijena dionica.

Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 1,5 posto, na 11.858 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,9 posto, na 1.279 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 2.643 boda.

Pad vodećih indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše je posljedica neizvjesnosti po pitanju može li Japan spriječiti nuklearnu katastrofu u potresom i tsunamijem oštećenoj elektrani Fukushima.

U međuvremenu, američke i savezničke vojne snage intervenirale su u Libiji kako bi uspostavile zonu zabrane leta i tako zaštitile civile od napada snaga libijskog vođe Moamera Gadafija.

Nemiri na Bliskom istoku i sukobi u Libiji potiču znatne oscilacije cijena nafte, što ne pridonosi stabilizaciji tržišta kapitala.

„U posljednje vrijeme tržište pokreću isključivo vijesti. Ulagači su nervozni i reagiraju na svaki naslov koji vide“, kaže Randy Frederick, direktor u Schwab Center for Financial Research.

Više se, kaže, trguje na osnovu emocija, nego na osnovu činjenica ili fundamenata.

„Tržište je trenutno toliko nestabilno da me ne bi iznenadile oscilacije S&P 500 indeksa od 1 do 1,5 posto u jednom ili drugom smjeru u samo par sati trgovanja“, kaže Frederick.

I prošloga su tjedna vodeći indeksi izuzetno oscilirali. Tako je u srijedu S&P 500 potonuo oko 2 posto, izgubivši sve dobitke od početka godine, da bi već u četvrtak skočio više od 1 posto.

VIX indeks Čikaške burze opcija skočio je, pak, prošloga tjedna 21 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od pada cijena dionica.

Unatoč tako snažnom skoku, mnogi ulagači vjeruju da bi taj 'indeks straha' mogao porasti i ovoga tjedna. A to znači da će S&P 500 pasti, jer su ta dva indeksa najčešće u inverznom odnosu.

„Teško je reći kako će se razvijati situacija u Japanu, ili kada će se stabilizirati situacija na Bliskom istoku, pa zbog toga rastu rizici od pada cijena dionica. Prošloga su tjedna indeksi probili razine podrške, pa su, općenito gledajući, tehnički pokazatelji negativni“, kaže Larry McMillan, predsjednik u tvrtki McMillan Analysis.

Pažljivo će se ovoga tjedna pratiti i kretanja na valutnim tržištima, nakon što su prošloga tjedna morale intervenirati središnje banke skupine G7 najbogatijih zemalja svijeta kako bi spriječile daljnji rast tečaja jena, koji je prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

Premda je u petak neposredno nakon intervencije najmoćnijih središnjih banaka tečaj dolara znatno skočio, već je pred kraj trgovanja ponovno oslabio. Zbog toga su, kažu analitičari, moguće nove intervencije na valutnom tržištu.

Već su neko vrijeme makroekonomski podaci u sjeni vijesti iz Japana, Libije i s Bliskog istoka, a tako će ostati i ovoga tjedna, smatraju analitičari.

Ipak, ako se situacija stabilizira, podaci o prodaji novih i postojećih kuća, narudžbama trajnih proizvoda, kao i bruto domaćem proizvodu SAD-a mogli bi ovoga tjedna izazvati reakciju ulagača.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙