FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 20. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - U protuvladinom prosvjedu u Zagrebu jučer je, po novinarskoj procjeni, sudjelovalo desetak tisuća nezadovoljnih građana koji su u prosvjednoj šetnji prvi put došli pred Ministarstvo poljoprivrede i Ustavni sud, a prosvjed je prošao bez incidenata i prema policijskim podacima okupio pet tisuća sudionika. Na Trgu bana Jelačića okupilo se oko 18 sati nekoliko stotina građana, a ta se brojka ubrzo povećala na oko tri tisuće da bi na vrhuncu po novinarskoj procjeni dosegnula 10.000, što je jedno od najbrojnijih okupljanja otkad je građanska inicijativa prije četiri tjedna počela organizirati prosvjede. Po policijskoj procjeni na prosvjedu se okupilo oko 5000 građana što je i po policiji najveći broj sudionika u protuvladinim prosvjedima. Tijekom prosvjeda nije bilo privedenih osoba ni intervencija. Prosvjednici su s transparentima, uz zvukove bubnjeva i zviždaljki te uobičajeni uzvik "svi na ulice", "Jaco odlazi", "HDZ odlazi" i Hoćemo izbore" s Trga bana Jelačića krenuli u 13. po redu prosvjednu šetnju u kojoj su prvo došli pred središnjicu HDZ-a. Prekidajući promet, prosvjednici su šetnju nastavili Zvonimirovom, Šubićevom, Branimirovom, Mihanovićevom te Masarykovom i Vukovarskom do zgrade Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja gdje su u znak podrške seljacima-prosvjednicima neki uzvikivali "Pustite traktore" i "Podrška seljacima". Uz uobičajene transparente danas su se pojavili i neki novi transparenti, poput: "Stranke su problem, a ne rješenje", "Todorić, Kerum, Škegro, Vidošević - kapitalizam = legalizirana korupcija - Mudrinić, Pavić, Hrvatinčić, Tedeschi", "Jedan svijet, jedna borba - Akademska solidarnost", "Jednakost, zaposlenost samoupravljanje", "Rad bez plaće gore od ropstva", "Poništenje pretvorbe i privatizacije". Protuvladini prosvjedi jučer su se održavali u još 14 gradova, gdje se okupilo znatno manje građana, od primjerice 20 u Koprivnici i Đakovu, pa do najviše petstotinjak u Rijeci. Po dosadašnjim informacijama, svi su skupovi prošli bez izgreda.

ZAGREB - Zagrebačka policija privela je sinoć 17 navijača - 11 pripadnika "Torcide" i šest pripadnika "Bad Blue Boysa -BBB". Kako se doznaje u policiji nakon završetka utakmice Dinamo -Hajduk, ti su navijači privedeni uglavnom zbog alkoholiziranosti i vrijeđanja policijskih službenika. Utakmicu su bojkotirali pripadnici BBB-a, pa su se uoči utakmice okupili na Cvjetnome trgu, a nekoliko stotina njih se potom uputilo, uz pratnju policije, prema Tkalčićevoj ulici. Na Trgu bana Jelačića tražili su da iz kluba ode njegov dopredsjednik Zdravko Mamić, a onda su u kafićima u Tkalčićevoj ispred video-zidova nastavili pratiti utakmicu uz pjesmu i pokoju baklju.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija provodi kriminalističko istraživanje osječke tvrtka "Pivovara" dd, a zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno protuzakonitu isplatu predujma dividende, privedeni su direktor Ivan Komak i još dvije osobe, neslužbeno se doznaje. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje, kratko je jučer rekla Hini Ivana Delaš iz službe za odnose s javnošću te PU, ali nije ni potvrdila ni opovrgnula medijske navode da se radi o osječkoj "Pivovari", kao ni jesu li s nekim osobama već obavljeni obavijesni razgovori. Najavila je da se više pojedinosti o kriminalističkom istraživanju koje provode može očekivati danas popodne, ako bude dovršen operativni dio istraživanja, ili na redovitoj konferenciji za novinare te PU u ponedjeljak.

LIPOVLJANI - Dan Parka prirode Lonjsko polje proslavljen je sinoć u Lipovljanima, a program je bio posvećen Međunarodnoj godini šuma koju je UN proglasio na inicijativu Hrvatske te Danu Općine Lipovljani koji se obilježava na blagdan sv. Josipa. Park prirode Lonjsko polje kao močvarno područje ubraja se među najugroženija staništa na svijetu, a međunarodni značaj ima i zbog ekosustava nizinskih poplavnih šuma. To je najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Dunavskom porječju. Uvršten je u tzv. Ramsarski popis močvara koje su od međunarodnog značaja, osobito kao prebivalište ptica močvarica. Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje Goran Gugić istaknuo je kako ustanova kojoj je na čelu kroz niz aktivnosti želi ukazati na važnost očuvanja tog eko sustava. Svečanosti je nazočila i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir koja je naglasila važnost dobre suradnje saborskog Odbora i Parka prirode Lonjsko polje te zašitara prirode i šumara, bez čijeg zajedničkog rada i brige, kako je rekla, naše šume ne bi bile tako očuvane i ponos Hrvatske.

ZAGREB - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) u Deklaraciji koju je jučer usvojila na XVII. godišnjoj konferenciji u povodu 20 godina od progonstva istaknula je da je proces povratka praktično završen, da je u obnovu kuća i stanova Vlada RH uložila znatna proračunska sredstva, ali da treba oživiti gospodarstvo radi zapošljavanja povratnika, posebno mladih i obrazovanih ljudi. Sudionici konferencije podsjetili su na kalvariju koju je više od 550.000 prognanika prošlo zbog agresije na Hrvatsku te istaknuli oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policije i sve što je učinjeno za normalizaciju života u područjima koja su bila okupirana. Radi ostvarivanja zaključaka s konferencije zatražit će prijam kod predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

(Hina) xrko yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙