FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - onosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TOKIO - Broj poginulih u potresu u Japanu po najnovijim podacima iznosi 6539, što je više i od potresa koji je 1995. pogodio područje oko grada Kobea kad je život izgubilo 6434 osoba, objavila je u petak japanska policija. U katastrofalnom potresu 11. ožujka i tsunamiju koji je uslijedio nakon toga nestalo je, po zasad dostupnim podacima, 10.259 osoba a 2409 je ozlijeđeno. Ekipe za spašavanje održale su u petak ujutro minutu šutnje za žrtve potresa.

TOKIO -Tvrtka koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushima priopćila je u petak kako ne bi bilo nemoguće da se elektranini reaktori oblože betonom, iako je njihovo rashlađivanje i dalje prioritet. Kompanija Tokyo Electric Power Co izvijestila je novinare kako uporaba betona jest opcija, ali da će za sada nastaviti s pokušajima da se reaktori rashlade. Japan već gotovo tjedan dana ulaže napore kako bi pod nadzor stavio pregrijanu nuklearnu elektranu koja je oštećena u snažnom potresu i tsunamiju.

BRUXELLES - Europska unija pozdravila je u petak rezoluciju koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a u korist pribjegavanja sili u Libiji i izrazila spremnost da je provede, u granicama njezinih ovlasti. "Pozdravljamo rezoluciju 1973 koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a", kazali su predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i šefica europske diplomacije Catherine Ashton u priopćenju. "Europska unija spremna je provesti tu rezoluciju u okviru svojeg mandata i svojih ovlasti", dodali su oni. Vijeće sigurnosti UN je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i "sve nužne mjere" za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Rezolucijom se odobravaju praktično sve mjere osim kopnene intervencije, kako bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati s civilnim žrtvama. Također se nameće embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih čelnika.

WASHINGTON - Libiju nije strah nakon što je u UN-u izglasana rezolucija kojom se predviđaju zračni udari na vladine snage, izjavio je jedan od sinova Moamera Gadafija Seif al-Islam. "Mi smo u našoj zemlji i s našim narodom. I nije nas strah", kazao je on iz Tripolija za emisiju američke tv postaje ABC News Nightline. "Neće nas biti strah. Nećete pomoći narodu bombardiranjem Libije kako bi ubili Libijce. Uništavate našu zemlju. Nitko time nije zadovoljan", kazao je on.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙