FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban Ki-moon istaknuo je da situacija na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi nalaže reforme, a ne represiju. "Situacija nalaže hrabre reforme, ne represiju", rekao je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku. "U nekim je zemljama počela tranzicija ili su obećane reforme. Čelnici svakako moraju poštovati ta obećanja, a reforme se moraju temeljiti na pluralističkom i transparetnom dijalogu uz sudjelovanje političkih stranaka i društva", dodao je glavni tajnik UN-a. U gušenju prosvjeda protiv autoritativnih režima, koji su desetljećima na vlasti, posljednjih su dana tri osobe ubijene u Bahreinu, najmanje osam u Libiji i dvije u Jemenu. "Tijekom tog razdoblja Ujedinjeni narodi jasno i dosljedno daju podršku temeljnim pravima i slobodi", inzistirao je Ban i istaknuo da se ta prava nisu poštovala u regiji.

WASHINGTON - SAD je spreman dati do 150 milijuna dolara pomoći Egiptu dok se ta zemlja bori s gospodarskim problemima nakon prosvjeda u kojima je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, izjavila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton. Novac će se koristiti za pomoć Egiptu za demokratsku tranziciju i gospodarski oporavak nakon trotjednih prosvjeda. "Jasno je da predstoji mnogo posla kako bi se osigurala uredna, demokratska tranzicija, kao i da će se Egipat suočavati s neposrednim i dugoročnim ekonomskim izazovima. Sjedinjene Države spremne su pomoći Egiptu da napreduje u svojim naporima", istaknula je Clinton. Egipat je jedan od najvećih primatelja američke pomoći u regiji i prima oko 1,5 milijardi dolara godišnje, većinu u obliku vojne pomoći.

SANA - U sukobima koji su u četvrtak izbili u Sani i Adenu tijekom prosvjeda protiv režima poginula je jedna osoba, a 35 je ranjeno, dok se širi prosvjedni pokret drugim gradovima Jemena. U Adenu, glavnom gradu južnog Jemena, jedan prosvjednik je poginuo, a deset ih je ranjeno u pucnjavi dok je policija rastjerivala tisuće prosvjednika koji traže odlazak predsjednika Alija Abdalaha Saleha, prema podacima mjesnih bolnica. Tijekom večeri napetosti u tom gradu nisu popuštale, a u nekoliko četvrti odjekivale je pucnjava, javlja AFP.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u četvrtak da je, zbog protivljenja Kongresa, vjerojatnost zatvaranja zatočeničkog centra u zaljevu Guantanamo, na Kubi, "vrlo, vrlo mala". Gatesova izjava do sada je najjasniji znak kako su slabi izgledi da se provede jedna od prvih izvršnih uredbi predsjednika Baracka Obame te da se zatvori sporni objekt u mornaričkoj bazi Guantanamo u kojem američka vojska od 2002. drži u pritvoru osumnjičene za terorizam, većinu njih bez suđenja. Obama je 22. siječnja 2009., dva dana nakon inauguracije, izdao izvršnu uredbu kojom zahtijeva da pritvor u Guantanamu bude zatvoren u roku od godinu dana, tada naizgled ispunjavajući jedno od važnijih obećanja iz svoje predizborne kampanje. No, proturječja o tome treba li osumnjičenim teroristima zatočenim u Guantanamu suditi pred američkim civilnim sudovima ili pred vojnim komisijama, dovela su do pravnog i političkog zastoja u provođenju te uredbe.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙