FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Najviši američki vojni dužnosnici kazali su da zasad nema konsenzusa oko NATO-ove vojne intervencije u Libiji te da bi uvođenje zone zabrane letenja bilo "iznimno složeno". "Nema konsenzusa unutar NATO-a oko pribjegavanja sili", izjavio je Robert Gates na tiskovnoj konferenciji održanoj zajedno s najvišim američkim časnikom, admiralom Mikeom Mulleonom, načelnikom združenog stožera američkih oružanih snaga. "Različiti scenariji koji su spominjani u medijima nose posljedice pa čak i sekundarne učinke pa ih stoga treba pozorno ispitati", dodao je on. Mike Mullen kazao je da će se razmotriti sve opcije. Izrazio je i oprez glede uvođenja zone zabrane letenja. "Tu je operaciju iznimno složeno provesti", kazao je on.

WASHINGTON - Američki Senat je u utorak navečer prihvatio simboličnu rezoluciju kojom osuđuje represiju u Libiji i traži od međunarodne zajednice da razmisli o uvođenju zone zabrane letenja u libijskom zračnom prostoru. Senatori su konsenzusom prihvatili tu rezoluciju. U rezoluciji se od libijskog čelnika Moamera Gadafija traži da "prekine nasilje, prizna težnje libijskog naroda za provedbom demokratskih reforma, podnese ostavku i omogući miran prijelaz na demokraciju". U rezoluciji se usto "čini pritisak" na "UN-ovo Vijeće sigurnosti da poduzme nove nužne korake u zaštiti civila u Libiji, kao što je moguće uvođenje zone zabrane letenja iznad Libije".

ISLAMABAD - Nepoznate osobe otvorile su vatru i ubile u srijedu pakistanskog ministra za vjerske manjine, kršćanina Šahbaza Bhatija, u Islamabadu, objavljeno je iz bolničkog izvora. "Preminuo je po dolasku u bolnicu, pucali su na njega", izjavio je liječnik Azmatulah Kureši, glasnogovornik jedne od najvećih bolnica u Islamabadu. Ministar je bio jedini kršćanin u pakistanskoj vladi a u posljednje vrijeme zalagao se za promjene u jednom pakistanskom zakonu koji dopušta i izricanje smrtne kazne za vrijeđanje islama ili proroka Muhameda. Smrtna kazna po ovom zakonu još nikada nije dosuđena i većina optužbi je odbačena nakon priziva ali razjareni vjernici ubili su mnogo ljudi koji su došli pred sud zbog nepoštivanja islama.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙