FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska ima jednog neprijatelja u Europskom vijeću i ta zemlja želi zajednički ulazak Hrvatske i Srbije u Europsku uniju, rekla je Doris Pack u razgovoru za Vjesnik, a komentirajući paljenje zastava na prosvjedima u Zagrebu, ocijenila je kako je ono sramotno. "Mislim da se u Vijeću nalazi jedna zemlja koja se odnosi jako neprijateljski prema Hrvatskoj i njezinu pristupanju Europskoj uniji i koja želi približiti Hrvatsku zajedničkom ulasku u Uniju sa Srbijom, što je nemoguće jer Srbija nije ni počela pregovore o članstvu", rekla je Doris Pack ne želeći navesti koja je to zemlja. Na pitanje novinara o prosvjedima koji se održavaju u Hrvatskoj te o spaljivanju stranačkih zastava i zastava Europske unije, Doris Pack je odgovorila kako je "riječ o ljudima koji ne znaju što žele".

UJEDINJENI NARODI - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je hitan prekid napada na civile u Libiji i upozorio Tripoli da će pravdi biti priveden svako tko prekrši međunarodno pravo. Ban Ki-moon je imenovao bivšeg jordanskog ministra vanjskih poslova Abdelilaha Al-Khatiba posebnim izaslanikom za Libiju "kako bi održao hitne konzultacije s vlastima u Tripoliju i u regiji o teškoj humanitarnoj situaciji", priopćeno je iz Banova ureda. Dodaje se da je glavni tajnik UN-a u nedjelju razgovarao s libijskim ministrom vanjskih poslova Musom Kusom i poručio mu da Tripoli mora "preuzeti odgovornost za zaštitu civila te uzeti u obzir legitimne želje libijskog naroda da živi dostojanstveno i u miru". Ban i Kusa dogovorili su se da UN hitno pošalje tim u Tripoli radi procjene humanitarne situacije u Libiji.

KAIRO - Skupina muškaraca u civilnim odijelima naoružana mačevima i molotovljevim koktelima napala je u Kairu prosvjednike koji su ponovno izašli na ulice tražeći reformu zloglasnih egipatskih tajnih službi, a okupili su se ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova u glavnome gradu, izjavili su očevici. Egipatska vojska je intervenirala pucajući nekoliko minuta u zrak, nastojeći rastjerati prosvjednike okupljene pred policijskim uredima. U zadnja dva dana demonstranti su uspjeli provaliti u 11 ureda tajnih službi u Kairu i drugim egipatskim gradovima i odande odnijeti povjerljive dokumente, jer strahuju da bi ih državni dužnosnici mogli uništiti kako bi prikrili zloporabu svojih funkcija.

JERUZALEM - Izrael je odobrio restauracijske radove na spornom svetištu u istočnom Jeruzalemu, gdje su slični radovi u prošlosti izazivali nasilje, objavili su gradski dužnosnici. Konzervatorski ured odobrio je prošloga tjedna projekt obnove zemljanog prilaza kod vrata Mughrabi koja povezuju Zid plača, ostatak drevnog Židovskog hrama s kompleksom koji štuju i muslimani i Židovi. Palestinski i muslimanski vjerski službenici nisu imali nikakvih prigovora, iako je Izrael 2007. bio prisiljen obustaviti radove zbog prosvjeda Palestinaca. Posjet Ariela Sharona, tada oporbenog političara, u rujnu 2000. pokrenuo je prosvjede što su doveli do palestinskog ustanka koji je odnio tisuće života na objema stranama.

(Hina) bcav bcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙