FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MANAMA - Bahreinska policija rastjerala je rano ujutro u četvrtak prosvjednike sa središnjeg trga u glavnom gradu Manami, pri čemu su ubijene najmanje dvije osobe, a više desetaka je ranjeno, rekli su očevici i predstavnici oporbe. Više tisuća ljudi nadahnutih narodnim pobunama u Tunisu i Egiptu, treći dan zaredom prosvjedovalo je u središtu Maname tražeći političke promjene u zemlji u kojoj sunitska dinastija vlada nad šijitskom većinom. Središnji Biserni trg, na kojemu su prosvjednici po uzoru na trg Tahrir u Kairu postavili šatorsko naselje, u četvrtak ujutro bio je prekriven ostacima šatora, dekama i smećem. Proreformski oporbeni blok Al-Vefak zatražio je u srijedu od sunitske kraljevske dinastije uspostavu ustavne monarhije u kojoj će premijera birati narod. Prosvjedi u Bahreinu počeli su početkom ovoga tjedna u šijitskim selima na poticaj internetskih korisnika koji su akciju organizirali putem Facebooka tražeći političke i socijalne reforme po uzoru na Tunis i Egipat.

LJUBLJANA - Makedonski predsjednik Đorge Ivanov ocijenio je da bi Europska unija trebala energičnije djelovati na Grčku, kako bi prestala blokirati Makedoniju na njenom putu u EU zbog iracionalnog spora oko imena. "Mi se držimo dogovora, a Grčka ne radi korake u pravom smjeru, kako bi došli do kompromisa", rekao je Ivanov u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" od četvrtka, što ga je dao za vrijeme službenog posjeta Sloveniji u utorak i srijedu. "Sve što tražimo od Grčke jest da se ponaša u skladu s pravilima Europske unije. Grčkoj, pa i Europskoj uniji, istakli smo kao primjer Sloveniju i Hrvatsku", rekao je Ivanov. On je dodao da bi se uz veći diplomatski angažman spor s Grčkom mogao riješiti onako kako su Hrvatska i Slovenija dogovorom o arbitraži riješile svoj granični prijepor. "Slovenija i Hrvatska smogle su snage riješiti nesuglasice iako je Slovenija već sada članica Europske unije. Od Slovenije se tražilo da se ponaša po pravilima Europske unije, a od Grčke to ne traži nitko", rekao je Ivanov.

FORT-DE-FRANCE - Više od tri tone kokaina zaplijenila je posada francuske fregate na teretnom brodu pod zastavom Venezuele u blizini kolumbijske obale, priopćeno je u četvrtak iz vojnog izvora. "Radi se o drugoj najvećoj zapljeni kokaina ostvarenoj na Antilima", izjavio je kontraadmiral Loic Rafaelli, šef glavnog stožera Francuskih oružanih snaga na Antilima. "Šest članova posade teretnog broda 'Titana', kao i svu zaplijenjenu robu predao je zapovjednik fregate 'Le Germinal' venezuelanskim vlastima, u skladu s odredbama članka 17 Bečke konvencije", dodao je on. Borbenu operaciju multinacionalnih pomorskih snaga protiv trgovine narkoticima "Carib Royal" trenutno koordinira Francuska.

HANOJ - U brodolomu turističkog broda u zaljevu Halong, u Vijetnamu, poginulo je u četvrtak 12 osoba od kojih deset stranaca, prema podacima vijetnamskog dužnosnika. "Ustanovili smo smrt 12 osoba među kojima 10 stranaca i dva Vijetnamca", kazao je Vu Van Thin, dužnosnik Narodnog odbora pokrajine Quang Ninh. Istaknuo je da su vijetnamske žrtve bili turist i prevoditelj koji je radio za strane turiste čiji identitet još nije utvrđen. Devet turista i šest članova posade spašeno je, dodao je on. Uzrok nesreće zasad nije poznat.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙