FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno trgovanje dok se čekaju nove vijesti iz Japana

Autor: neba
ZAGREB, 16. ožujka 2011. (Hina) - Sa stabilizacijom svjetskih tržišta nakon velikih jučerašnjih gubitaka, i na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje smirivanje prodaja dionica, a daljnji smjer tržišta ovisit će ponajviše o novim vijestima iz Japana.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 porast, a 2 pad.

Crobex indeks pao je jučer 1,09 posto, na 2.236 bodova, a Crobex10 0,94 posto, na 1.240 bodova.

Redovni promet iznosio je 31 milijuna kuna, što je za otprilike 8,5 milijuna manje nego prethodnoga dana.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s 9 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,37 posto, na 283,44 kune.

Dionicom Ine protrgovano je više od 2 milijuna kuna, a cijena joj je i jučer ojačala, i to za 0,5 posto, na 4.020 kuna. Tijekom trgovanja dosegnula je i novu rekordnu razinu 4.050 kuna.

„Danas je moguć blagi oporavak domaćeg tržišta, zahvaljujući stabilizaciji azijskih i europskih burzi nakon oštrih gubitaka u protekla dva dana“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Strahovanja od eskalacije nuklearne krize u Japanu izazvala su u utorak na Wall Streetu oštar pad cijena dionica, no pozitivan osvrt Feda na američko gospodarstvo ipak je pred kraj trgovanja ublažio pad.

Dow Jones indeks potonuo je 1,15 posto, dok je S&P 500 oslabio 1,12 posto, a Nasdaq indeks 1,25 posto.

No jutros je japanski Nikkei indeks skočio oko 5 posto, vrativši otprilike trećinu gubitka od početka tjedna.

Premda su porasle i cijene dionica na ostalim azijskim burzama, kao i na europskim tržištima, ulagači su vrlo oprezni zbog pogoršanja situacije u nuklearnoj elektrani Fukushima.

„Izuzev japanskog Nikkeia, najvažniji svjetski burzovni indeksi sada su u području preprodanosti, što upućuje da bi se danas mogli ponešto oporaviti. Ipak, nuklearna katastrofa u Fukushimi nije uračunata u cijene dionica. Dođe li do pogoršanja situacije u tome smislu, možemo očekivati daljnju oštru korekciju cijena na niže“, navodi Bošković.

I Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One očekuje danas stabilizaciju na domaćem tržištu.

„Ponajviše zbog smirivanja prodaja na svjetskim burzama, danas na domaćem tržištu očekujem jenjavanje prodaja. No, i obujam trgovanja mogao bi zbog toga ponovno biti smanjen“, ocjenjuje Jureša.

Ipak, napominje da će tržišta u svijetu, pa potom i domaće, i dalje biti senzitivna na sve vijesti koje pristižu iz Japana, kao i sa Bliskog istoka, tako da je smjer trgovanja do kraja dana neizvjestan.

„Japanska nuklearna kriza ponešto je bacila u sjenu zbivanja na Bliskom istoku, no i ona bi mogla ponovno ući u veći fokus investitora nakon što je vojska Saudijske Arabije ušla u Bahrein na poziv sunitske kraljevske obitelji“, kaže Jureša.

Naime, šijitska većina u Bahreinu, koja prosvjeduje otprilike već mjesec dana, protivi se dolasku strane vojske. Vjerojatno ni Iran na to neće gledati blagonaklono, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙