FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 17.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 17.30 sati:

DEN HAAG - Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u ponedjeljak je objavilo da će se izricanje presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču održati 15 travnja. "Raspravno vijeće 1... izvješćuje da će se izricanje presude u ovom postupku (protiv trojice hrvatskih generala) održati u petak, 15. travnja 2011. u 11 sati u sudnici 1 Suda", stoji u dokumentu koji je potpisao predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie, objavljenom u ponedjeljak u Haškom sudu. Trojica hrvatskih generala Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine nad lokalnim srpskim stanovništvom tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995. godine. Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču završilo je u rujnu prošle godine, a predsjedavajući Orie najavio je presudu u "dogledno vrijeme".

ZAGREB - Odvjetnici obrana generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u ponedjeljak su potvrdili da će presuda hrvatskim generalima optuženim za zločine počinjene u operaciji "Oluja", u ljeto 1995., biti izrečena 15. travnja u 11 sati u sudnici 1 Haškog suda (ICTY), ali su se suzdržali od predviđanja presude. "Od Suda smo primili nalog o rasporedu po kojemu je utvrđeno da će presuda biti donešena 15. travnja u 11 sati u sudnici broj 1", rekao je Goran Mikuličić, branitelj Mladena Markača. Luka Mišetić, iz braniteljskog tima generala Gotovine, također je kazao da će raspravno vijeće 15. travnja objaviti presudu Gotovini, Markaču i Čermaku. Odvjetnici nisu htjeli nagađati o ishodu odluke raspravnog vijeća. Mišetić je kratko kazao da su "naši stavovi, što se očekivanja tiče, poznati". Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču završilo je u rujnu prošle godine, kada je predsjedavajući sudac Alphons Orie presudu najavio u "dogledno vrijeme". Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. a posljednji svjedok izveden je 11. lipnja ove godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka (25 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača). Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka. Tužiteljstvo je u svome završnom podnesku pozvalo sudsko vijeće da proglasi krivima i osudi generala Gotovinu na 27, generala Markača na 23 i generala Čermaka na 17 godina. Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004.

ZAGREB - Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja, izjavili su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Neven Mimica, nakon sastanka s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta na čelu s izvjestiteljem EP-a za Hrvatsku Hannesom Swobodom. Pusić je rekla u izjavi za novinare da su pred Hrvatskom dvije vrste posla: jedan vezan za reformu i poteze tehničke prirode koje treba odraditi do lipnja, odnosno do konca svibnja, a drugi je politički posao. "Što se tiče ispunjavanja uvjeta, po mom mišljenju ima četiri konkretne operativne stvari koje treba napraviti i to se može napraviti i apsolutno se može pokazati rezultat. To se sve odnosi na poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i to se može bez daljnjega odraditi u idućih mjesec dana i imati sve spremno za zatvaranje što se tiče formalnih uvjeta", istaknula je Pusić. Istodobno, predsjednica vlade i predsjednik države, uz pomoć svih ostalih, trebaju odraditi razgovore sa zemljama članicama i angažirati se da i ta politička odluka bude konačna, kazala je. Mimica smatra da niti jednoj relevantnoj političkoj stranci u Hrvatskoj nije u interesu da se pregovori oduže na jesen. Po njegovim riječima, oporba ima svoj dio posla da stvara i održava atmosferu političkog konsenzusa o europskim pitanjima koju je inicirala i u kojoj je sudjelovala. "Mislim da dobra vlada, dobar pregovarački tim, dobra ministarstva, ovih par koraka, možda i velikih, ali jednostavno ih mogu i moraju napraviti u nekoliko mjeseci koji su pred nama", rekao je Mimica novinarima. Kazao je da i europski parlamentarci drže da je to moguće, da je to "težak zadatak, ali još uvijek moguć zadatak".

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji boravi u službenom posjetu Turskoj na poziv predsjednika Abdulaha Guela, razgovarao je s domaćinom o stabilnosti u jugoistočnoj Europi, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika. Nakon svečanog dočeka dvojica predsjednika razgovarala su u izrazito prijateljskoj atmosferi te zaključila kako dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. Josipović i Guel izrazili su obostranu želju za još jačom suradnjom na političkom, sigurnosnom i gospodarskom području, kaže se u priopćenju. Važna tema službenih razgovora bila je stabilnost u jugoistočnoj Europi i u tom kontekstu dvojica su se predsjednika složila kako je potrebno da sve političke stranke u Bosni i Hercegovini odgovorno pristupe sastavljanju vlade kako bi toj zemlji otvorili put euroatlantskih integracija. Tijekom susreta izražena je obostrana spremnost za intenziviranje gospodarske suradnje i za ulaganja s obje strane, kaže se u priopćenju. Predsjednik Josipović susreo se i s Mehmetom Ali Sahinom, predsjednikom turskog parlamenta. Na sastanku u Velikoj turskoj narodnoj skupštini potvrđeni su vrlo dobri odnosi dviju zemalja. U ponedjeljak poslijepodne Josipović je održao predavanje o vanjskoj politici i regionalnoj suradnji Hrvatske u jugoistočnoj Europi na Sveučilištu Bilkent.

ZAGREB - Preporuku o izbjegavanju putovanja u Japan hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ponedjeljak je dopunilo podatkom o sigurnosnoj zoni od deset kilometara uspostavljenoj oko ugroženih nuklearnih elektrana. Japanska agencija za nuklearnu sigurnost uspostavila je sigurnosnu zonu zabrane pristupa u radijusu od 20 kilometara oko nuklearne elektrane Fukushima 1, te u radijusu 10 kilometara oko drugih nuklearnih elektrana u regiji, kaže se u MVPEI-jevoj preporuci. U petak je nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji je ubio tisuće ljudi, a oštetio i nekoliko nuklearki, MVPEI izdao preporuku hrvatskim građanima "da odgode sva putovanja u Japan koja nisu nužne naravi". "Hrvatskim državljanima koji se nalaze u Japanu savjetujemo da do daljnjeg ne putuju na područje neposredno pogođeno potresom i tsunamijem, te da budu u kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Tokiju", kaže se u preporuci.

ZAGREB - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović primio je u ponedjeljak u nastupni posjet veleposlanika Izraela u Republici Hrvatskoj Yossia Amranija, priopćeno je iz MORH-a. Tijekom susreta istaknuta je vrlo uspješna bilateralna i obrambena suradnja dviju zemalja te je usuglašeno kako postoje mnoga područja u kojima se ista može unaprijediti. Na sastanku je istaknuto i kako je potrebno intenzivirati suradnju u području vojne industrije obzirom da za to područje suradnje postoji obostrani interes dviju država. Ministar obrane Božinović i veleposlanik Amrani naglasili su kako je vojno tehnička suradnja između Hrvatske i Izraela važan segment u širem okviru suradnje i prijateljskih odnosa dviju zemalja, a na kraju susreta razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji na Bliskom istoku.

ZAGREB - Priznanja za doprinos uspješnu nastupu Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2010. u Šangaju dodijeljena su u ponedjeljak u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u nazočnosti veleposlanika, predstavnika sponzora, donatora i nacionalnog povjerenstva za tu izložbu, uz ocjenu da je hrvatski paviljon, koji je privukao 3,5 milijuna posjetitelja, "bio odlična promocija turističke ponude". "Hrvatski paviljon na izložbi u Šangaju, koja je s 73 milijuna posjetitelja bila do sada najveća u povijesti EXPO-a, odlično je promovirao našu turističku ponudu", rekao je Petar Uzorinac, predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO 2012. Uz kineskog veleposlanika u Hrvatskoj Shena Zhifeia svečanosti je nazočilo i kinesko visoko izaslanstvo, predvođeno Huangom Jianzhijem, zamjenikom generalnog direktora ureda za koordinaciju EXPO-a 2010. u Šangaju. Veleposlanik Zhifeitom je zahvalio Hrvatskoj na sudjelovanju i izrazio očekivanje da će dvije zemlje u budućnosti još tješnje surađivati. Kinesko izaslanstvo primio je i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Na svečanosti u MVPEI-u također je najavljeno da će na sljedećoj Svjetskoj izložbi EXPO 2012. u Yeosu, u Južnoj Koreji, Hrvatska nastupiti zajedno sa Slovenijom.

BEOGRAD - Četvorica bivših pripadnika srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj u ponedjeljak su u Beogradu osuđena na po 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - ubojstva peteročlane obitelji Rakić u Ličkom Osiku u listopadu 1991. godine. Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu objavilo je presudu u predmetu "Golubnjača" te je optuženima Čedi Budisavljeviću, Mirku Malinoviću, Milanu Bogunoviću i Bogdanu Grujičiću izrečena zatvorska kazna u trajanju od po 12 godina, zbog izvršenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Optužnica srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine od 28. lipnja 2010. tereti Budisavljevića, Malinovića, Bogunovića i Grujičića za ubojstvo Mane Rakića, njegove supruge Lucije, sinova Dragana i Milovana Rakića i kćeri Radmile. U optužnici se navodi da su ih optuženici prvo uhitili zbog sumnje da posjeduju radijsku postaju i da surađuju s hrvatskim oružanim snagama, a potom su Manu, Dragana, Milovana i Radmilu, koji su bili srpske nacionalnosti, prevezli do kraške jame Golubnjače, ubili ih hicima iz vatrenog oružja i njihova tijela bacili u jamu. Lucija Rakić, koja je bila hrvatske nacionalnosti, po navodima u optužnici, ubijena je nekoliko danaprije u mjestu Širokoj Kuli hicima iz vatrenog oružja, nakon čega su optuženici Budisavljević, Malinović i Bogunović zapalili njezino tijelo i vikendicu u kojoj je boravila. Suđenje u predmetu "Golubnjača" započelo je 4. listopada 2010. godine.

BEOGRAD - Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u ponedjeljak su voditelju izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincentu Degertu predali presliku 45 tisuća potpisa potpore peticiji cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU prije nego se ispune zahtjevi izbjeglih Srba te zatražili potporu njihovim zahtjevima. Od Degerta je zatraženo da, uz molbu za potporu, preslike potpisa uputi najvišim dužnosnicima europskih institucija, a voditelj europskog izaslanstva također je upoznat s prijedlogom rezolucije o pravima izbjeglih upućenim srbijanskom parlamentu. Predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta kazao je kako izbjegli Srbi traže od Europske unije (EU) potporu za njihov zahtjev za otvaranjem bitnog dijaloga s Hrvatskom te razmatranje problema sadržanih u peticiji u cilju iznalaženja trajnog i pravičnog rješenja. Temelj dijaloga s Hrvatskom bi, po riječima Linte, trebao biti Bečki sporazum o sukcesiji, kojim se prava građana negdašnje SFRJ vraćaju na stanje s kraja 1990. godine, a jedan od ciljeva izbjeglih je i sastanak s povjerenikom za proširenje EU Štefanom Fueleom.

TOKIO - Stručnjaci su u ponedjeljak počeli nadolijevati vodu u pregrijani reaktor nuklearne centrale Fukushima Daiichi u nadi da će ohladiti reaktor br. 2, prenijela je agencija Jiji, a nuklearka Fukushima Daini trebala bi do utorka biti potpuno ohlađena. U ponedjeljak je Tokyo Electric Power Co objavio da su gorivni štapovi u kompleksu reaktora 2 nuklearke Fukushima Daiichi gotovo potpuno izloženi. Agencija Jiji prenijela je da topljenje gorivnih štapova ne može biti isključeno. Topljenje donosi opasnost oštećivanja spremnika reaktora i moguće curenje radioaktivnosti. Tokyo Electric Power Co. objavila je kako očekuje da će se nuklearka Daini, smještena na sjveroistočnoj obali i sjeverno otd Tokija, sigurno ohladiti do utorka ujutro. Jedini reaktor u toj centrali od 1.100 megawata automatski se zatvorio brzo nakon što je potres i tsunami u petak pogodio Japan i usmrtio najmanje 10.000 ljudi.

TOKIO - Tvrtka za distribuciju električne energije Tokyo Electric Power (Tepco) koja opskrbljuje istok Japana u ponedjeljak je s planiranim isključivanjem potrošača kako bi regulirala potražnju, pošto je neko vrijeme odgađala tu odluku sve dok je uspijevala zadovoljiti potrebe za tim energentom. Tepco je planirao početi s isključivanjem već ujutro kako masovna potrošnja struje ne bi znatno premašila njegove proizvodne kapacitete koji su oslabljeni zbog zastoja u radu nuklearnih centrala nakon razornog potresa u petak. No tvrtka je poslije odlučila da će odgoditi početak isključivanja koje je veoma neugodno za građane. Međutim, u tijeku dana je tvrtka ipak morala prekinuti isporuku struje oko 330.000 kućanstava i drugim potrošačima u više prefektura, među kojima su Tokio, Kanagawa, Ibaraki i Saitama. Tepco je dobio odobrenje vlade da djelomično prekine isporuku struje po planu kako se cijela područja ne bi odjednom našla u mraku zbog nedovoljne opskrbe. No te iznimne mjere ne tiču se četvrti kao što je središte Tokija, u kojemu su ministarstva, strana veleposlanstva, javne ustanove, veliki hoteli i sjedišta poslovnih tvrtka.

KAIRO - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan predložio je libijskom čelniku Moameru Gadafiju da imenuje predsjednika države, neku osobu popularnu u narodu, koja će pomoći da se riješi kriza u zemlji. Erdogan je u razgovoru za televiziju Al Arabiju izrazio nadu da će Gadafi poduzeti "pozitivne korake u tom smjeru". "Želimo da prestanu borbe na obje strane, na istoku i na zapadu", rekao je Erdogan. Gadafi je na čelu Libije više od četiri desetljeća, ali nema nikakvu službenu funkciju. "Zvao sam Gadafija tri puta i predložio mu, kad već govori da nije predsjednik, da na tu funkciju imenuje nekoga s potporom u narodu, nekoga tko će pomoći da se premosti kriza", rekao je Erdogan. Snage odane Momeru Gadafiju u ponedjeljak su nastavile napredovati na istoku zemlje, iako ustanici tvrde da su tijekom noći vratili grad Bregu pod svoju kontrolu, ali to nitko neovisan nije mogao potvrditi. Gadafijeve snage pokrenule su zračne napade na grad Adždabiju koja im se nalazi na putu prema Bengaziju, 140 kilometara udaljena od tog glavnog oporbenog uporišta. Grad se napada zrakoplovima Suhoj-24 ruske proizvodnje, objavili su pobunjenici koji strahuju da bi se Adždabija mogla pretvoriti u drugu Zaviju, grad koji je u zračnim napadima potpuno uništen i koji su nakon nekoliko dana žestoke borbe osvojili Gadafijevi borci. Reuters javlja, pozivajući se na očevice, da su Gadafijeve snage pokrenule napad i na mjesto Zuvaru na zapadu.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da prijetnja globalnom nuklearnom katastrofom, a zbog problema s nuklearkama u Japanu, nije velika, javljaju agencije. Po Putinovim riječima, ruski stručnjaci vjeruju da su mali izgledi da stradali reaktor eksplodira i da radioaktivna prašina ode u atmosferu. "Naši stručnjaci misle da do nuklearne eksplozije koja bi vodila do uništenja reaktora neće doći", reka je Putin novinarima u sibirskome gradu Tomsku. Dodao je kako je o stanju razgovarao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i japanskim premijerom Naotom Kanom, piše France Presse. "Ponavljam, naša je spoznaja, na temelju podataka koje imamo, da nema globalne prijetnje", rekao je. "Svejedno, nastavljamo pozorno motriti stanje". Razina radijacije na ruskom dalekom istoku zasad je u normalnim granicama, objavljeno je s lokalnih nadzornih postaja, a Putin je rekao kako ne vidi prijetnju za ruski teritorij te kako Rusija neće promijeniti ambiciozan plan gradnje desetaka nuklearki u idućim desetljećima.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković iznio je u ponedjeljak u Skupštini Srbije program rada nove, rekonstruirane vlade, nakon čega je počela rasprava koja bi, kako se očekuje, trebala završiti potvrdom vlade u parlamentu. Zastupnici u srbijanskoj Skupštini započeli su raspravu o izboru rekonstruirane vlade, nakon što su u petak izglasani zakoni kojima će ta rekonstrukcija biti omogućena, što bi trebalo rezultirati vladom od 17, umjesto dosadašnjih 24 ministarstva. Premijer Cvetković je u izlaganju naveo kako će prioriteti vlade biti puna posvećenost što bržem ulasku Srbije u Europsku uniju, očuvanje Kosova u sastavu Srbije, razvoj srbijanskog gospodarstva i poboljšanje životnog standarda građana, razvoj socijalno odgovorne države i solidarnog društva, borba protiv kriminala i korupcije te puna suradnja s Haaškim tribunalom. Interes građana i rješavanje njihovih problema bit će, po riječima premijera, mnogo više no do sada vrhunski prioritet za svakog člana vlade, a ona će, kako je istaknuo, do kraja mandata realizirati sustavne mjere kojima će se dugoročno povećati zaposlenost i životni standard građana Srbije. U raspravi o novoj vladi prednjače zastupnici oporbe, čije su kritike pretežno usmjerene na dosadašnje rezultate rada vlade, kao i na osporavanje sposobnosti i stručnosti članova vlade.

ZAGREB/MANAMA - Zemlje Perzijskog zaljeva počele su slati vojnike u pomoć sunitskoj vladi kraljevine Bahrein kamo je u ponedjeljak ušlo 1.000 saudijskih vojnika, što je šijitska većina nazvala objavom rata, prenose agencije. "Ulazak svakog vojnika, svakog vojnog vozila u kopneni, zračni ili morski prostor kraljevine Bahrein smatramo očitom okupacijom, zavjerom protiv nenaoružanog naroda, kršenjem sporazuma i međunarodnih konvencija", objavilo je sedam oporbenih stranaka, a među njima najveća šijitska stranka Vefak. To je jednako objavi rata, izjavila je oporba i pozvala međunarodnu zajednicu da "zaštiti bahreinski narod od opasnosti vojne intervencije", prenosi AFP. "1.000 saudijskih vojnika ušlo je u Bahrein u ponedjeljak (...) dio su snage Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC)", citira Reuters saudijskog dužnosnika. Gulf Daily News, list blizak bahreinskom premijeru, objavio je u ponedjeljak da će snage GCC-a u kojima su vojnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara i Omana, štititi strateška postrojenja Bahreina. Sjedinjene Države, koje u Bahreinu imaju svoju petu flotu, pozvale su u nedjelju vladu u Bahreinu da pokaže suzdržanost i počne dijalog. Bahreinske oporbene skupine rekle su da su s prijestolonasljednikom razgovarale o mehanizmima za nacionalni dijalog i okončanje višetjednih prosvjeda.

LISABON - Portugalski vozači kamiona počeli su u ponedjelajk štrajkati tražeći zaštitne mjere zbog rasta cijene goriva, no osim manjih izgreda nema dojava o velikim prometnim poremećajima. Nijedna cesta nije bila blokirana u ponedjeljak ujutro, objavile su vlasti, a mediji su javili o okupljanjima kamiona na izlazima iz Lisabona i Porta, no objavili su da promet nije znatno poremećen. Štrajkovi portugalskih vozača kamiona u lipnju 2008. bili su obilježeni teškim izgredima te smrću jednoga vozača pri pokušaju da zaustavi kamion na cestovnoj blokadi. Predstavnici vlade i kamionskih udruga uspjeli su se dogovoriti oko cijena cestarina, ali pregovori zapinju oko cijena goriva. Zahtjevi vozača "apsolutno su neprihvatljvi jer oni zahtijevaju milijune eura subvencija, što je besmisleno u Protugalu u kojem se sada traže tolika odricanja", rekao je ministar za trasnport Antonio Mendonca. Pod pritiskom tržišta i partenra u Eurospkoj uniji portugalska vlada socijalista donijela je strog plan štednje radi ozdravljenja javnih financija.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙