FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

STRASBOURG - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravi danas u Strasbourgu gdje će razgovarati s vodećim ljudima Europskog parlamenta i obratiti se zastupnicima iz redova Europske pučke stranke (EPP). Kosor će posjetiti Europski parlament gdje će se sastati s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka i predsjednikom EP-a Jerzyjem Buzekom, te se obratiti zastupnicima Europske pučke stranke. Također će razgovarati s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom. Hrvatska premijerka boravi u Strasbourgu dan uoči rasprave i glasovanja zastupnika Europskog parlamenta o rezoluciji o napretku Hrvatske.

ZAGREB - NATO nije bio impresioniran sposobnostima ruske vojske nakon dviju velikih vojnih vježba u 2009. godini, jer se ona oslanjala na zastarjelu opremu, a manjkalo joj je prijevoznih sredstava i ljudstva, pokazale su američke diplomatske bilješke koje je u ponedjeljak objavila internetska stranica WikiLeaks. "Vojne vježbe pokazale su da Rusija ima ograničene sposobnosti združenih operacija sa zračnim snagama, da se nastavlja oslanjati na zastarjelu opremu, da joj manjka sposobnost djelovanja u svim vremenskim uvjetima i strateška transportna sredstva... da časničkom korpusu manjka fleksibilnosti, te da pati od manjka ljudstva", navodi se u bilješci koju je potpisao američki veleposlanik pri NATO-u u Bruxellesu Ivo Daalder. Izvješće je nakon velikih manevara kodnoga naziva Ladoga i Zapad održanih tijekom 2009. radi testiranja sposobnosti ruske vojske nakon pobjede nad Gruzijom 2008. NATO je osudio objavu tajnih diplomatskih bilježaka na WikiLeaksu, a redovito odbija komentirati njihov sadržaj.

TEHERAN - Jedna osoba je poginula, a devet policajaca je ranjeno u sukobu redarstvenih snaga i pripadnika Narodnih mudžahedina, glavnog naoružanog oporbenog pokreta u Iranu, u prosvjedima koje je u ponedjeljak organizirala oporba, rekao je policijski načelnik Ahmad Reza Radan, a prenijela je agencija Fars. Dodavši da je uhićeno nekoliko pripadnika Narodnih mudžahedina, Radan je žestoko napao oporbene vođe nazvavši ih "vođama pobune" koji su "okrvavili ruke i moraju odgovarati za svoje čine". Tisuće ljudi pokušale su prosvjedovati u ponedjeljak poslijepodne u središtu Teherana na poziv oporbenih vođa, bivšeg premijera Mir Hoseina Musavija i bivšeg predsjednika parlamenta Mehdija Karubija.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙