FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

BEČ - Austrija smatra "nezamislivim" izručenje Srbiji Jovana Divjaka, bivšeg generala vojske BiH, izjavio je u nedjelju navečer austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. "Prema našim stručnjacima za međunarodno pravo, izručenje Srbiji Jovana Divjaka nezamislivo je", rekao je Spindelegger u intervjuu austrijskom dnevniku Kurier od ponedjeljka. Jovan Divjak, koji je tijekom rata u BiH bio zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH, priveden je 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci gdje je presjedao za Bolognu kako bi sudjelovao na humanitarnom skupu. Srpsko pravosuđe optužuje ga za "ratne zločine". Srbija ga, kako piše bosanski tisak, optužuje da je bio umiješan u napad u svibnju 1992. u Sarajevu na kolonu bivše JNA koja se povlačila iz glavnog grada BiH pri čemu je poginulo 18 osoba.

TRIPOLI - Član libijskih vlasti pozvao je u ponedjeljak pobunjeničke čelnike na dijalog, što je dosad najjasniji znak da je Moamer Gadafi možda spreman na kompromis s pobunjenicima koji žele njegov odlazak s vlasti, no oni razgovore uvjetuju njegovim odlaskom s vlasti. Džadalah Azus Al-Talhi, libijski premijer na državnoj je televiziji pročitao obraćanje vođama u Bengaziju, glavnom uporištu pobunjenika protiv Gadafija. On je od njih tražio da "daju priliku nacionalnom dijalogu u rješavanju krize kako bi pomogli zaustaviti krvoproliće i kako ne bi omogućili strancima da dođu i ponovnu zauzmu našu zemlju". U pozivu nisu navedeni ustupci koje bi Gadafijeva administracija bila spremna napraviti. Pobunjenici su izjavili da su dogovori mogući tek kad Gadafi ode s vlasti.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao je posebnog predstavnika za odnose s libijskim režimom Moamera Gadafija čiji je ministar vanjskih poslova pristao na dolazak u Tripoli ekipe za procjenu humanitarnog stanja u zemlji, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a. Za "hitne konzultacije" s vladom pukovnika Gadafija o humanitarnoj krizi nastaloj uslijed sukoba pobunjenika i snaga odanih libijskom vođi imenovan je bivši jordanski ministar vanjskih poslova Abdelilah al-Hatib, kazao je Martin Nesirky. U telefonskom razgovoru s libijskim ministrom Musom Kusom, glavni tajnik UN-a je "pozvao na završetak sukoba" te je od libijskih vlasti zatražio da "se pobrinu za sigurnost svih stranih državljana", pojasnio je Nesirky.

RAS LANUF - Strateška naftna luka Ras Lanuf bila je u ponedjeljak meta zračnog napada, a prije napada primijećeno je kretanje snaga lojalnih Gadafiju prema tom gradu na istoku Libije, javljaju agencije. Snage lojalne Gadafiju krenule su u ponedjeljak prema Ras Lanufu u protunapadu koji je prisilio stanovnike da napuste grad, a pobunjenike da povuku oružje u pustinju. Libijska vojska kretala se duž strateški važne ceste uz obalu istočno od Bin Džavada, koji je ponovno osvojila, prema Ras Lanufu, izvijestio je Reuters.

TALIN - Vladajuća koalicija desnog centra odnijela je u nedjelju uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Estoniji i osigurala si većinu zastupničkih mjesta, unatoč uvođenju strogih mjera u zemlji. Koalicija na odlasku, sastavljena od liberalne Reformske stranke premijera Andrusa Ansipa i desne stranke, Unije za domovinu i republiku, osvojila je većinu od 56 mjesta u parlamentu, 33 i 23 zastupniča mjesta. Estonski parlament broji 101 zastupnika. Oporba je osvojila 45 mjesta, 26 je otišlo Stranki centra, a 19 socijaldemokratima. Niti jedna druga stranka nije prešla prag od 5 posto glasova koliko je potrebno za ulazak u parlament. Estonski parčament sada čine predstavnici 4 stranke, dok su u prijašnjem parlamentu sjedili zastupnici šest stranaka.

MILANO - Klimatske promjene koje donose poplave i suše, sve veća potreba za biogoriovom i nacionalna politika zaštite domaćih tržišta mogli bi povećati globalne cijene hrane i ugroziti dugoročnu sigurnost hrane, priopćili su Ujedinjeni narodi. Visoke i promjenjive cijene hrane predstavljaju sve veću zabrinutost u cijelom svijetu, a djelomično su odgovorne i za prosvjede u kojima su srušeni čelnici Tunisa i Egipta, a koji su se proširili od Alžira do Jemena. Razdoblja promjenjivosti cijena nisu nova u poljoprivredi, ali su nedavne šokantne cijene, prouzročene ekstremnim vremenskim uvjetima i pojačanom uporabom žitarica u proizvodnji energije, izazvale veliku zabrinutost, priopćila je UN-ov Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

DŽALALABAD - Dvije osobe ubijene su, a 19 ih je ranjeno, među kojima policajci, u eksploziji dviju bombi u ponedjeljak ispred džamije u Džalalabadu, velikom gradu na istoku Afganistana, priopćile su vlasti. Druga bomba eksplodirala je ubrzo nakon prve dok su policija i stanovnici iz okolice priskakali u pomoć ranjenima, istaknuo je glasnogovornik pokrajinskih vlasti Ahmad Zia Abdulzai. Meta dvostrukog atentata nije jasno identificirana. Do njega je došlo dok se održavao sastanak provladinih vjerskih dužnosnika u džamiji, prema neimenovanom lokalnom dužnosniku.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙