FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dduk
ZAGREB, 13. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

TOKIO - Pumpa za vodu sustava hlađenja japanske nuklearne centrale Tokai 2 u kvaru je, ali pomoćna pumpa radi i reaktor se hladi, objasnio je u nedjelju glasnogovornik te centrale koja se nalazi 120 km sjeveroistočno do Tokija, u području koje su u petak pogodili katastrofalan potres i tsunami. "Jedna pumpa za vodu koju napaja dizel generator zaustavila se nakon tsunamija i mi smo ručno zaustavili rad sustava hlađenja", precizirao je Masao Nakano, glasnogovornik tvrtke Japan Atomic Company. Dodao je da druga pumpa i drugi sustav rade te da temperatura reaktora pada. Nuklearka Tokai 2, koja se nalazi na istočnoj obali Japana, jedna je od centrala zahvaćenih tsunamijem nakon potresa koji je u petak razorio sjeveroistok Japana i njezin je reaktor isključen.

OSLO - Japanske nuklearne elektrane oštećene u potresu i tsunamiju u petak ne predstavljaju velik rizik za zdravlje stanovnika Japana, a vjetrovi će najvjerojatnije otpuhati moguće radioaktivno zagađenje prema Tihom oceanu, te ono neće ugroziti druge zemlje, rekli su u nedjelju UN-ovi stručnjaci. Vlasti u Tokiju pokušavaju spriječiti moguće taljenje triju reaktora u nuklearnom kompleksu Fukushima, oštećenom u tsunamiju, što je najteža nuklearna havarija u svijetu od nesreće u Černobilu 1986. godine. "U ovome trenutku nije riječ o ozbiljnoj prijetnji za javno zdravlje", rekao je tajnik UN-ova znanstvenog Odbora za učinke atomskog zračenja Malcolm Crick. "Neće se dogoditi ništa slično Černobilu. Tamo je reaktor radio punom snagom kad je eksplodirao", rekao je Crick.

MANAMA - Princ nasljednik Bahreina, Salman ben Hamad al Kalifa, pristao je u nedjelju navečer razgovarati o nekim zahtjevima oporbe u sklopu nacionalnog dijaloga, posebice o novoj vladi i ovlastima parlamenta. Princa nasljednika je kralj Hamad ben Isa al Kalifa zadužio za pokretanje dijaloga s oporbom. U priopćenju je princ Salman naveo da je prihvatio nacionalni dijalog o parlamentu koji bi imao pune ovlasti i o vladi koja bi zastupala volju naroda. Princ nasljednik je dodao da bi se nacionalni dijalog mogao voditi i o pitanjima poput problema davanja državljanstva strancima i borbe protiv korupcije. Šijitska oporba optužuje sunitsku monarhiju al Kalifa da davanjem bahreinskog državljanstva sunitima mijenja demografsku sliku kraljevstva u kojem su šijiti većina.

COTONOU - Stanovnici Benina birali su u nedjelju predsjednika između 14 kandidata, ali su izbore obilježile brojne poteškoće poput problema s upisima kandidata na izborne liste i kašnjenja pri otvaranju biračkih mjesta, dok oporba optužuje vlasti da je milijun potencijalnih birača izostavljen s biračkih popisa. Prebrojavanje listića je počelo u nedjelju navečer, a konačni rezultati će biti poznati tek za nekoliko dana. Svjedoci navode da je stopa sudjelovanja bila visoka, ali konkretni podaci još nisu raspoloživi. Aktualni predsjednik Boni Yayi, jedan od kandidata na izborima, nakon glasovanja se ispričao zbog neprilika i rekao da je "bilo grešaka i da se ispričava onima koji su bili izostavljeni s popisa".

(Hina) xduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙