FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KAIRO - Egipatska vojska počela je u subotu ujutro uklanjati barikade i bodljikavu žicu oko trga Tahrira u Kairu, epicentra pobune u kojoj je s vlasti svrgnut predsjednik Hosni Mubarak. Vojska je odvlačila i ostatke zapaljenih automobila koji svjedoče o sukobima redarstvenih snaga, Mubarakovih pristaša i protivnika dok je pobuna bila na vrhuncu. Vojsci su u raščišćavanju pomagali civili koji su prali trg. Tenkovi koji su zatvarali ceste prema Tahriru oslobodili su prolaz i stali sa strane. Više tisuća oduševljenih Egipćana još je bilo na trgu u subotu ujutro, dan nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka.

PEKING - Kina se nada što bržoj ponovnoj uspostavi stabilnosti i javnog reda u Egiptu, dan nakon pada Hosnija Mubaraka, rekao je u subotu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. "Kina se nada da će se nakon posljednjih događaja stabilnost i javni red u Egiptu ponovo uspostaviti što je brže moguće", rekao je ma Zhaoxu, glasnogovornik kineske diplomacije. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak odstupio je s dužnosti, a potpredsjednik Omar Suleiman je imenovao vojno vijeće za vođenje državnih poslova, nakon 18 dana masovnih prosvjeda protiv Mubarakove vladavine. Dužnosnik vladajuće stranke ranije je rekao da su Mubarak i njegova obitelj otišli iz Kaira u ljetovalište na Crvenom moru Šarm el-Šeik gdje se nalazi predsjednička rezidencija.

ALŽIR - Velik broj pripadnika redarstvenih snaga raspoređen je u subotu u alžirskome glavnom gradu u očekivanju prosvjeda "za promjenu sustava" organiziranih u subotu na poziv Nacionalne koordinacije za demokraciju i promjene (CNDC). Više marševa i skupova predviđeno je diljem zemlje, a u prijestolnici Alžiru već u petak su se na ulicama mogle vidjeti jake policijske snage - između 25.000 i 30.000 po podatcima koje navode mediji. Prosvjedni marš u Alžiru vlasti nisu odobrile na temelju zakonske odredbe na snazi od 2001. Prosvjednici će se ipak okupiti na Trgu sloge (poznatijem kao Prvosvibanjski trg, kako se nekada zvao), odakle će se uputiti prema Trgu mučenika, na kojemu se prosvjedi obično održavaju. I drugi gradovi se spremaju odgovoriti na poziv za održavanje prosvjeda, među kojima Bumerdes, Bedžaja, Tizi Uzu i Tipaza.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙