FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

ABU DABI - Arapske monarhije u Perzijskom zaljevu u ponedjeljak navečer su se očitovale za UN-ovo uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije, u izjavi nakon sjednice u Abu Dabiju. "Zemlje Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) zahtijevaju od UN-ova Vijeća sigurnosti da učini sve kako bi zaštitilo civile u Libiji, pa i da uvede zonu zabrane letenja", rekao je novinarima glavni tajnik te regionalne skupine Abdel Rahman al-Atija. Uz Ujedinjene Arapske Emirate, u GCC-u su i Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Oman i Bahrein.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama odobrio je nastavak suđenja optuženima za terorizam koji se nalaze u pritvoru mornaričke baze u zaljevu Guantanamo, na Kubi, čime je završena dvogodišnja zabrana tih procesa. "Čvrsto vjerujem da je američko pravosuđe ključni dio našeg arsenala u ratu protiv Al Kaide i njenih podružnica, i nastavit ćemo koristiti sve aspekte našeg pravosudnog sustava, uključujući i sudove iz članka III., kako bi se osiguralo da naša sigurnost i naše vrijednosti jačaju", kazao je Obama u priopćenju koje je objavila Bijela kuća. Članak III. se odnosi na savezne civilne sudove. Prema Obaminoj izvršnoj uredbi, ministar obrane Robert Gates opozvat će odluku iz siječnja 2009., kojom se zabranjuje otvaranje novih predmeta protiv osumnjičenih za terorizam u pritvoru u Guantanamu. Nakon neuspjeha s pokušajem da se suđenje najodgovornijima za planiranje napada 11. rujna 2001. organizira u New Yorku, te protivljenja prebacivanju zatočenika na neke lokacije u SAD-u, i skromnih rezultata s prebacivanjem zatočenika u druge zemlje, Obamina administracija je s najnovijom odlukom potvrdila da je teško naći zamjenu za Guantanamo i suđenja pred tamošnjim vojnim komisijama.

WASHINGTON/ZAGREB - Cijene benzina u SAD-u povećane su za 33 centa (2,5 kn) za galon u dva tjedna, što je najveći dvotjedni skok u povijesti tržišta benzina, prema ispitivanju s benzinskih crpki koje je u ponedjeljak objavila tvrtka Lundberg Survey. Posljednje Lundbergovo istraživanje u kontinentalnim gradovima SAD-a, provedeno u petak, pokazalo je nacionalni prosjek cijena od 3.51 dolara (18,5 kn) za galon (3.78 l) bezolovnog benzina (4,90 kuna po litri), što je povećanje za 32,7 centi od istraživanja prije dva tjedna. "Oružani sukobi u Libiji potresli su međunarodno naftno tržište i stigli ovdje na benzinske crpke", izjavila je autorica istraživanja Trilby Lundberg. Dok sukobi između oporbenih snaga i postrojbi lojalnih Moamaeru Ggadafiju sve više naliče na građanski rat, stručnjaci očekuju nastavak rasta cijena nafte, dodala je. Libija, koja leži na najvećim dokazanim zalihama nafte u Africi, u SAD izvozi samo tri posto svoje proizvodnje, no globalne gospodarske veze prenose učinak krize i na američke crpke.

WASHINGTON - Već dulje od pola stoljeća utrka za republikanskog predsjedničkog kandidata u SAD-u uvijek je imala jasnog favorita u ovome trenutku u kampanji, no sada to nije slučaj jer postoje tri gotovo potpuno izjednačena kandidata - Mike Huckabee, Sarah Palin i Mitt Romney, navodi u svojoj analizi Gallupov institut. Ti rani republikanski favoriti u prošlim su utrkama imali dobre izglede i osvojili su nominacije u 8 od 10 konkurentskih republikanskih utrka od 1952. godine. Danas pak, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee ima malu prednost među republikancima i biračima koji su naklonjeni republikancima s 18 posto glasova, dok su bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, odmah iza njega s po 16 posto glasova.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙