FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Nitko od djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Japanu nije ozlijeđen u današnjem potresu koji je pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, niti je oštećena zgrada veleposlanstva Republike Hrvatske, priopćio je u petak MVPEI. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tokiju u stalnom je kontaktu s nadležnim japanskim službama i prema dosadašnjim informacijama u potresu nema stradalih hrvatskih državljana, navodi se u priopćenju. Snažan potres magnitude 8,9 stupnjeva pogodio je u petak rano ujutro sjeveroistočnu obalu Japana, a dosadašnjim podacima poginulo je najmanje 26 osoba.

TOKIO - Najsnažniji potres u posljednjih 140 godina koji je u petak magnitudom od 8,9 pogodio sjeveroistočnu obalu Japana izazvao je 10 metara visoki tsunami koji je rušio sve pred sobom, uključujući kuće, automobile i gospodarske zgrade na imanjima, a prema novim informacijama živote je izgubilo 26 ljudi, javljaju agencije. Japanske nuklearne centrale i naftne rafinerije su zatvorene, a elektronički div Sony Corp. je zatvorio šest tvornica, javlja agencija Kyodo. Izvješća iz jednomilijunskog grada Sendaia govore da tsunami ruši i nosi sve pred sobom, automobile, drveće i električne stupove, a požari koji su buknuli uslijed potresa plamte na niz lokacija. Nekoliko zračnih luka, uključujući i tokijski aerodrom Narita, zatvoreno je, a željeznički promet je također stao. Rafinerija u blizini Tokija je u plamenu, a postoji opasnost da bukne i nekoliko desetaka naftnih spremišta. Prema Japanskoj meteorološkoj agenciji radi se od najsnažnijem potresu od 1872.

ŽENEVA - Prijeteći tsunami, koji se pojavio nakon razornog potresa koji je u petak pogodio Japan, trenutno je viši od nekih pacifičkih otoka koje bi mogao preplaviti, objavila je Federacija Međunarodnog crvenog križa i i crvenog polumjeseca. "Najviše smo zabrinuti za područje Azije i Pacifika gdje su zemlje u razvoju puno ranjivije na ovu vrstu katastrofe. Tsunami je velika prijetnja", kazao je za Reuters Paul Conneally iz Federacije, najveću svjetsku organizaciju koja pruža pomoć u katastrofama. Opasnost od tsunamija proširena je na čitavo područje Pacifičkog bazena osim za SAD i Kanadu, objavio je u Washingtonu Nacionalni meteorološki centar. To upozorenje se odnosi i na Meksiko, srednjeameričke i južnoameričke države smještene uz Pacifik. Evakuacija stanovništva, u očekivanju tsunamija koji se pojavio nakon razornog potresa u Japanu započela je u mnogim zemljama smještenim u Tihom oceanu, a u pripremi su evakuacije u obalnim zemljama Azije i na Havajima, prenose svjetske agencije.

TOKIO/BEČ - Četiri japanske nuklearne centrale uspješno su zatvorene, priopćila je u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), no Kyodo agencija je javila da je na nuklearnoj centrali za električnu energiju Tohoku Onagawa buknula vatra. IAEA sada pokušava skupiti što više informacija o ogroženosti od tsunamija nuklearnih postrojenja u drugim zemljama. Japanski mediji su javili da je vlada odlučila proglasiti izvanredno nuklearno stanje, što se dešava ako postoji potvrda o radioaktivnom curenju ili kvaru na sustavu za hlađenje reaktora.

TOKIO - Japan je u zonu pogođenu potresom poslao i jedinice civilne zaštite, a lokalne vlasti su od vlade zatražile i angažman kopnene vojske. Prema istom izvoru, sedam zrakoplova i jedan helikopter nadlijeću devastirani zonu pokušavajući utvrditi razmjere štete. Vladin glasnogovornik Yukio Edano je priopćio da vlada čini sve u koordiniranju operacija spašavanja. Analitičari ističu da će se razorni potres magnitude 8,9 koji je u petak pogodio sjeveroistočnu obalu Japana odraziti i na ionako "anemičnu" japansku ekonomiju, no Japanska banka poručuje da će učiniti sve što je moguće da se osigura stabilnost financijskog tržišta, nakon što je nakon potresa u petak zabilježen pad yena i japanskih dionica.

BUDIMPEŠTA - Čelnici država i vlada EU-a trebali bi na izvanrednom summitu EU-a u Bruxellesu u petak zatražiti odlazak libijskog vođe Moamera Gadafija te bi mogli odlučiti o daljnjim sankcijama protiv njegove države, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova. Janos Martonyi rekao je u intervjuu za mađarski javni radio MR1-Kossuth da bi posebne sankcije mogle uključiti zamrzavanje imovine libijskih proizvođača nafte i plina kao i izvoznih kompanija. Vođe EU-a sastaju se na izvanrednom sastanku u Bruxellesu čija je tema stanje u Libiji.

KAIRO - Arapska liga neće dopustiti izaslanicima libijskog režima sudjelovanje u radu izvanredne sjednice u subotu, no na rubu skupa mogla bi s njima razgovarati kako okončati krvavu krizu, kazao je upetak dužnosnik. Arapska liga suspendirala je službeno libijsko izaslanstvo prosvjedujući protiv nasilja kojim je libijski vođa Moamer Gadafi odgovorio na narodne prosvjede. Libijsko izaslanstvo doputovalo je u petak u Kairo na izvanredni sastanak Arapske lige. Liga je uspostavila vezu s pobunjeničkim Libijskim nacionalnim vijećem u Bengaziju, no njihovo izaslanstvo neće doputovati u Kairo.

MOSKVA - Odgovornost za eksploziju bombe manje snage u srijedu u Moskvi, blizu škole FSB-a (službe državne sigurnosti) preuzela je u petak islamistička skupina Brigada mučenika Rijadusa Salihijina. U priopćenju koje je potpisala ta skupina i objavila na islamističkoj web-stranici kavkazcenter.com (povezana s pobunom na ruskom Kavkazu) ističe se da je eksplozija - u kojoj nitko nije stradao - odgovor na operacije FSB-a na islamističke pobunjenike na Kavkazu. Operacija je provedena po naredbi vođe islamističke pobune na ruskom Kavkazu, Čečenca Dokua Umarova, dodaje se u priopćenju. Doku Umarov je preuzeo odgovornost za više smrtonosnih operacija u Moskvi, među kojima za napad 24. siječnja u moskovskoj međunarodnoj zračnoj luci Domodjedovu, u kojemu je 37 ljudi izgubilo život, i za dva samoubojička napada sa 40 mrtvih u ožujku 2010. u moskovskoj podzemnoj željeznici.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙