FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KAIRO - Visoko vijeće egipatske vojske započelo je izvanredan sastanak sa kojeg će poslije biti objavljeno priopćenje, javila je u petak iz Kaira egipatska državna agencija Mena. Sastankom predsjeda potpredsjednik vlade i ministar obrane Muhamed Husein Tantavi. Televizija Al Arabija javila je također da će visoko vojno vijeće "uskoro objaviti važno priopćenje". Predsjednik Mubarak izazvao je u četvrtak navečer bijes na ulicama egipatskih gradova kada je u govoru naciji rekao da neće odstupiti s dužnosti i da će dio ovlasti prenijeti na svoga potpredsjednika. Na glavnom trgu Tahriru u Kairu stotine tisuća prosvjednika dočekale su govor s nezadovoljstvom i bijesom jer su prosvjednici očekivali završetak njegove 30-godišnje autoritarne vladavine.

BRUXELLES - Trenutak za promjene u Egiptu je sada, kazala je u četvrtak šefica diplomacije EU Catherine Ashton nakon govora egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka koji je odbio otići sa dužnosti unatoč masovnim prosvjedima. "Predsjednik Mubarak još nije otvorio put bržim i dubljim reformama", rekla je sa žaljenjem visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove nakon što je predsjednik Mubarak odbio podnijeti ostavku. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je na "hitan ali uredan prijenos vlasti" u Egiptu nakon što je predsjednik Hosni Mubarak odbio napustiti svoj položaj. "Pomno proučavamo trenutno što su rekli predsjednik i potpredsjednik Egipta", izjavio je Hague na državnom radiju BBC. "U Velikoj Britaniji jedino želimo da Egipćani uspiju riješiti svoje razmirice na miran i demokratski način", dodao je on. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaželio je da Egipat pronađe put demokracije a "ne vjerske diktature kao u Iranu", ističući da je povlačenje predsjednika Hosnija Mubaraka u korist njegova potpredsjednika postalo "neizbježno".

TEHERAN - Stotine tisuća osoba okupilo se u petak u središtu Teherana u okviru velikih službenih manifestacija organiziranih širom Irana povodom 32. obljetnice islamske revolucije. Pored tradicionalnih uzvika "Smrt Americi", "Smrt Velikoj Britaniji" i "Smrt Izraelu", neki prosvjednici ovog su puta uzvikivali slogane u znak "podrške težnji za slobodom tuniskog i egipatskog naroda". Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad trebao bi održati govor pred gomilom okupljenom na trgu Azadi. Identični prosvjedi organizirani su u više od 800 gradova u zemlji.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙