FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Svi pripadnici 17. hrvatskog kontigenta stigli su u područje operacije ISAF-a u Afganistanu i bit će raspoređeni u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e Šarifu i Regionalnom zapovjedništvu u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog hrvatskog kontingenta, priopćio je MORH u srijedu. U povodu odlaska 17. kontingenta prije nekoliko dana upriličen je ispraćaj u zrakoplovnoj bazi Pleso, a nazočio mu je i ministar obrane Davor Božinović. Obraćajući se postrojenim pripadnicima kontingenta, ministar Božinović naglasio je posebnu važnost koju ova, ali i sve prethodne misije ISAF-a imaju za hrvatske oružane snage i članstvo Hrvatske u NATO-u. "Afganistansko iskustvo pridonosi transformaciji našeg obrambenog sustava, a stečeno iskustvo pridonijelo je i postizanju članstva u NATO-u jer su usvajani standardi Saveza i slana jasna poruka kako je Hrvatska spremna preuzeti sve obveze i odgovornosti koje proizlaze iz članstva u NATO-u", istaknuo je ministar Božinović. Hrvatske oružane snage u misijama ISAF-a u Afganistanu prisutne su od 2003. i zahvaljujući svojoj visokoj obučenosti, pripremljenosti, profesionalnosti i specijaliziranosti znatno su pridonijele naporima međunarodne zajednice u stabilizaciji Afganistana, kaže se u priopćenju.

TRIPOLI - Libijski čelnik Moamer Gadafi optužio je Zapad da "kuje zavjeru" protiv njegove zemlje kako bi kontrolirao naftna polja, a domaće pobunjenike nazvao "izdajicama" u govoru koji je u srijedu ujutro emitirala libijska državna televizija. Gadafi, izoliran i pod pritiskom da napusti vlast, pozvao je Libijce da se čuvaju SAD-a, V. Britanije i Francuske koje, po njemu, "profitiraju onim što se događa u nekim područjima u zemlji". Istaknuo je da su naftna bogatstva Libije uzrok eskalacije nasilja. "Ljubomorni su na Libijce, mali narod koji živi na velikoj površini, ima naftu i žive sretno i u sigurnosti, visoko podignute glave".

"Kolonijalističke zemlje skovale su zavjeru da ponize libijski narod i uzmu naftu", rekao je Gadafi. Ponovno je optužio Al Kaidu da stoji iza pobune koja potresa njegov režim od 15. veljače, i pozvao "stanovnike Bengazija", glavnog uporišta pobunjenika, da "oslobode" grad. Libijski ustanici su u srijedu ujutro objavili da su se tenkovi Gadafijevih snaga sasvim približili središtu Zavije, grada 50 kilometara zapadno od Tripolija, i da kontroliraju grad izuzev strogog centra koji je u potpunom okruženju.

STRASBOURG - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odbacila je u srijedu zahtjev Europskog parlamenta da EU prizna Libijsko nacionalno vijeće, koje čini oporba Moameru Gadafiju. Čelnici političkih skupina u EP-u zatražili su to u raspravi o humanitarnoj situaciji u Libiji u nazočnosti Ashton, dva dana uoči summita EU-a u Bruxellesu. "Ta je odluka na Vijeću šefova država i vlada", kazala je Ashton nakon rasprave. "Priznanje neke vlade stvar je Vijeća" šefova država i vlada, koji se sastaju u petak u Bruxellesu. "Na državama članicama je da donesu tu odluku. Ne pokušavam je izbjeći, ali stvari treba činiti na odgovarajući način", kazala je. "Gospođo Ashton, pozivamo vas da priznate unutarnju vladu, jer je to jedina snaga koja može dovesti demokraciju u Libiju", rekao je supredsjednik Zelenih Daniel Cohn-Bendit. Libijsko nacionalno vijeće, svojevrsnu prijelaznu vladu, vodi bivši libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel Džalil. Osnovano je 27. veljače, a predstavlja gradove koji su u rukama pobunjenika. Libija, za razliku od Tunisa i Egipta, nema etablirane institucije, civilno društvo, političke stranke ni neovisne medije. Zbog toga je teško identificirati njezine buduće čelnike.

TUNIS - Prvostupanjski sud u Tunisu objavio je u srijedu raspuštanje donedavno vldajućeg RCD-a, stranke bivšeg predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, izazvavši veliko veselje u sudnici. "Prvostupanjski sud odlučio je raspustiti RCD i likvidirati njegovu imovinu i fondove" uz pomoć ministarstva financija, ističe se u presudi koja je dočekana velikim odobravanjem stotina osoba prisutnih u dvorani. Bez aktivnosti još od 6. veljače, Okupljanje za ustavnu demokraciju (RCD), koji je utemeljio Zin El Abidin Ben Ali prije 23 godine, okupljao je više od dva milijuna članova od 10 milijuna stanovnika Tunisa. Nakon bijega predsjednika 14. siječnja, Tunišani nisu prestajali prosvjedovati zahtijevajući raspuštanje te stranke simbola policijske države tijekom 23 godine duge vladavine Bena Alija.

KAIRO - Deset osoba ubijeno je, a 110 ranjeno u utorak navečer u sukobima koptskih kršćana i muslimana u Kairu, u najgorem vjerskom sukobu u zemlji otkako je s vlasti svrgnut Hosni Mubarak, priopćilo je ministarstvo zdravstva. "Ukupan broj ranjenika primljenih u bolnicu nakon nasilja u utorka iznosi 110, a ubijenih je 10", izjavio je Šerif Zamel, šef odjela za hitna stanja u tom ministarstvu, kojega citira službena agencija Mena. Nije objavljeno koje su vjere žrtve. Do nasilja je došlo nakon prosvjeda kršćana zbog bacanja molotovljeva koktela na crkvu u Heluanu, južno od Kaira. Blokirali su glavnu cestu južno od Kaira, a nasilje je počelo nakon što su muslimani koji su htjeli proći napali prosvjednike. Nakon toga su suprostavljene koptska i muslimanska skupina jedna drugu gađale kamenjem i petrolejskim bombama, rekli su očevici. Najmanje je jedan Kopt pogođen metkom u glavu, ali nije jasno tko ga je ispalio. Sukobljene strane na kraju je razvojila vojska. Koptski kršćani čine 10 posto egipatske populacije od 80 milijuna ljudi.

LJUBLJANA - Čelnik slovenske oporbe Janez Janša ustvrdio je da je vlada premijera Boruta Pahora neuspješna u prevladavanju ekonomske krize, a medijsku kampanju koja se zadnjih mjesec dana vodi protiv njegove stranke uspoređuje s nacističkom propagandom protiv Židova. "Slovenija nije nikad toliko ekonomski nazadovala, čak niti onda nakon raspada Jugoslavije kad je zbog gubitka tržišta stanje bilo jako teško", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, objavljenom na njenom informativnom portalu u srijedu. Predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) je opovrgao optimističke najave premijera Pahora kako će Slovenija nakon prestanka krize i izlaska iz recesije biti na "pobjedničkoj strani", odnosno među državama koje ostvaruju najviši rast i inovativnost."U razvojnom smislu Slovenija je trenutačno među velikim gubitnicima. U kratko vrijeme Pahorove vlade Slovenija se po glavi stanovnika zadužila koliko nijedna druga država u EU-u, a rast BDP-a je minimalna, slabije su samo Rumunjska i Bugarska", rekao je Janša. Janša je u razgovoru iznio ocjene da se protiv njega osobno i njegove stranke vodi propagandni rat usmjeren na smanjivanje političke kredibilnosti pred redovne parlamentarne i predsjedničke izbore planirane krajem iduće godine, te kako bi se pažnja javnosti odmakla od stvarnih problema i krize.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙