FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 6. ožujka 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Nijedan hrvatski vojnik nije ozlijeđen kada je nekon prolaska njihova konvoja eksplodirala bomba uz cestu na sjeveru Afganistana, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH). Nitko od pripadnika Oružanih snaga RH koji su bili u vozilima nije ozlijeđen niti su zabilježena ikakva oštećenja na vozilima tipa 'MRAP' kojima su se prevozili, stoji u priopćenju. Incident se dogodio u subotu na području Regionalnog zapovjedništva 'Sjever' u Mazar-e Sharifu kada je improvizirana eksplozivna naprava postavljena uz cestu eksplodirala nakon prolaska dva vozila s devet pripadnika mentorskog tima 16. hrvatskog kontingenta koji su bili na relaciji između dva kampa.

BENGAZI/RAS LANUF/KAIRO

Snage odane libijskom vođi Muameru Gadafiju topništvom i tenkovima napale su grad Misratu, 200 kilometara istočno od Tripolija koji je pod kontrolom pobunjenika, prenose agencije pozivajući se na stanovnike toga grada koji javljaju da se vode teške borbe. Istovremeno, Gadafijevo pješaštvo potpomognuto borbenim zrakoplovima potisnulo je pobunjeničke snage iz grada Bin Džavada i tako zaustavilo njihovo napredovanje prema Sirtu, rodnom gradu libijskog vođe. Jedan pobunjenik, koji se ranjen vratio iz Bin Džavada u pobunjeničko uporište Ras Januf, rekao je da su ih Gadafijevi borci napali strojnicama i ručnim bacačima raketa. Televizija Al Arabija prenosi sa je pobunjeničko vijeće na istoku Libije objavilo je da ima zaliha hrane za tri do četiri mjeseca. Said al-Ferdžani, zadužen za ekonomske poslove u Nacionalnom libijskom vijeću, rekao je i da će vijeće ispoštovati sve ugovore o isporuci nafte iz tog naftom bogatog područja. Pobunjenici na istoku potvrdili su da su zarobili pripadnike britanskih specijalnih snaga i tvrde da prema njima dobro postupaju te da će se taj problem brzo rješiti. The Sunday Times objavio je da su pobunjenici zarobili postrojbu britanskih komandosa i jednog diplomata koji su bili u tajnoj misiji i pokušali stupiti u kontakt s pobunjeničkim vođama.

LONDON

Britanski ministar obrane Liam Fox potvrdio je u nedjelju da se "malena skupina britanskih diplomata" nalazi u Bengaziju, na istoku Libije, ali je odbio komentirati informacije prema kojima skupinu drže pobunjenici. "Mogu potvrditi da je malena skupina britanskih diplomata u Bengaziju", uporištu pobunjenika protiv libijskog pukovnika Moamara Gadafija, izjavio je Fox na BBC-ju. "U kontaktu smo s njima, ali bi bilo neprikladno iznositi druge komentare iz razloga koje ćete razumjeti, siguran sam", dodao je on.

ATENA

Najmanje tri državljanina Bangadeša, evakirana iz nemirne Libije, poginula su u grčkim vodama kada su pokušali doplivati do obale s broda privezanog u luci na Kreti, objavili su u nedjelju grčki spasioci. Nesreća se dogodila u luci Souda kada su se dvije osobe utopile, a jedna umrla od pothlađenosti. Nestalima se smatra još 16 osoba. Oko 50 ljudi pokušalo je pomoću užeta sići s broda koji je bio ilegalno privezan u luci, priopćilo je ministarstvo za civilnu zaštitu. Žrtve, svi državljani Bangladeša, vjerojatno su pokušali izbjeći deportaciju u domovinu, pojašnjavaju spasioci. Na trajektu je bilo 1.228 putnika evakuiranih iz Tripolija, većinom državljana Bangladeša.

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. u nedjelju je, nakon molitve Angelusa na Trgu Sv. Petra, izrazio "rastućom zabrinutost zbog napetosti" u različitim zemljama Afrike i Azije, među kojima je posebno istaknuo Libiju i Pakistan. Radi se o prvoj izravnoj reakciji poglavara katoličke crkve na događaje u Libiji.

WASHINGTON / ZAGREB

State Department upozorio je u nedjelju Amerikance da ne putuju u Jemen "zbog visoke razine opasnosti za sigurnost", a od onih koji se nalaze u Jemenu zatraženo je da napuste tu zemlju na jugu Arapskog poluotoka. Militanati Al Kaide su osumnjičeni da su ubili četiri jemenska vojnika u nedjelju u Maribu, oko 170 km istočno od glavnog grada Sane, objavilo je jemensko ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi CNN. U Jemenu se gotovo svakodnevno održavaju proturežimski prosvjedi na kojima sudionici pozivaju na svrgavanje predsjednika Ali Abdulaha Saleha, na vlasti od 1978. Povrh toga, jednu od najsiromašnijih arapskih zemalja s 24 milijuna stanovnika i površinom deset puta većom od Hrvatske, pogađa i pobuna manjiinskih šijita (46 posto), velika nezaposlenost, američki napadi na operativce Al Kaide i sve veća nestašica vode.

TOKIO

Japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara izjavio je u nedjelju da će podnijeti ostavku zbog primanja donacija od stranog državljanina, što je posljednji u nizu udaraca nepopularnoj vladi premijera Naota Kana. Kan pokušava očuvati vladu i izbjeći prijevremene izbore koje bi njegova podijeljenja Demokratska stranka vrlo lako mogla izgubiti. Maehara, kojega mnogi vide kao Kanovog nasljednika na čelu vlade, priznao je da je primao donacije od korejskog državljanina koji živi u Japanu, no tvrdi da to nije učinio namjerno. Primanje donacije od stranih državljana nezakonito je u Japanu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙