FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

PRAG - Hrvatska u Češkoj ima prijatelja na kojeg može računati na završetku pregovora s EU, rekao je u utorak u Pragu češki predsjednik Vaclav Klaus nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Češkoj. "Hrvatska u Češkoj ima prijatelja koji promiče ulazak Hrvatske u EU. Uvjerio sam gospodina predsjednika da Češka podupire pristup Hrvatske u EU", kazao je Klaus. "Dragocjena nam je češka potpora ali i iskustvo. Ono što mi prolazimo Češka je već prošla", rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Klausom. Hrvatski predsjednik istaknuo je da puno toga povezuje Češku i Hrvatsku, istaknuvši pri tome veliku ulogu nacionalnih manjina ali i brojnih turista.

BRUXELLES/STRASBOURG - Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Joseph Daul izjavio je u utorak u Strasbourgu da njegova politička skupina podupire završetak hrvatskih pristupnih pregovora za vrijeme mađarskog predsjedništva, dodajući da će ratifikacija pristupnog ugovora sigurno trajati dvije godine, što će Hrvatskoj omogućiti da sudjeluje na izborima za Europski parlament 2014. godine. "Središnji odbor Europske pučke stranke sastao se prošli tjedan u Zagrebu kako bi podržao Hrvatsku, premijerku (Jadranku) Kosor i njezinu volju da završi pregovore za vrijeme mađarskog predsjedništva. Treba biti svjestan da bi i u tom slučaju pristupni ugovor bio potpisan u jesen 2011. godine, a ratifikacija ugovora sigurno bi trajala dvije godine, točno na vrijeme da Hrvatska sudjeluje na europskim izborima 2014. godine", izjavio je Daul na konferenciji za novinare u Strasbourgu, gdje se održava plenarno zasjedanje Europskog parlamenta. Daul je rekao da EU nije pooštrila pravila za ulazak novih članica, da su ona ostala ista, ali da danas inzistira da se ona u potpunosti provode.

SALZBURG - Ekstradicijski pritvor bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu produljen je u utorak na još dva mjeseca, objavila je glasnogovornica državnoga tužiteljstva Barbara Feichtinger. Sud u Salzburgu obrazložio je odluku opasnošću od bijega, rekla je Feichtinger, kako prenosi APA. Sudac je produljio pritvor i na neodređeno vrijeme odgodio proces izručenja. "Još treba provjeriti otvorena pitanja", kaže Feichtinger.

SARAJEVO - Ravnateljica bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac izjavila je kako se boji putovati izvan granica Hrvatske jer nije uvjerena kako je negdje ne bi uhitili na temelju optužbi koje joj stavlja na teret srbijansko pravosuđe. "Osjećam da i nakon dvadeset godina rat za mene nije gotov. To je sada neki drugi rat, medijski i politički", kazala je doktorica Bosanac u intervjuu kojega je u srijedu objavilo sarajevsko "Oslobođenje". Pojašnjavajući svoj trenutačni status nakon što se čulo da je Srbija i dalje sumnjiči za navodne ratne zločine, Bosanac je kazala kako od Državnog odvjetništva Hrvatske (DORH) nije dobila nikakve povratne informacije o tome hoće li optužnica protiv nje u konačnici biti odbačena. Konstatirala je kako bi hrvatske vlasti morale naći način da zaustave Srbiju u sadašnjem ponašanju odnosno natjerati tu državu da povuče optužnice protiv branitelja iz Hrvatske i BiH.

KOPER - Prema nepravomoćnoj presudi slovenskog suda u Kopru bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić trebao bi platiti 2000 eura odštete za duševne boli kontroverznom Slovencu Jošku Jorasu jer ga je nazvao "redikulom u nečijoj funkciji", piše u utorak ljubljansko "Delo" koje se poziva na Jorasova odvjetnika. Odvjetnik Danijel Starman izjavio je da se ne slaže sa stajalištem suda da su u javnoj komunikaciji dopušteni "jači izrazi" i da je njegov klijent zbog spomenute izjave Mesića bio "jako pogođen" zbog čega je preko suda zahtijevao odštetu od čak 20.000 eura, a dodijeljena je odšteta u vrijednosti desetine traženog iznosa.

DAKA - Sud u Bangladešu u utorak je podupro odluku o smjeni nobelovca Muhamada Junusa s mjesta čelnika mikrobanke koju je on utemeljio, a taj potez promatrači ocjenjuju kao vladinu osvetu zbog Junusovih političkih ambicija. Sedamdesetogodišnjega Junusa prošli je tjedan s čela banke Grameen smijenila središnja bangladeška banka na vladin zahtjev, a uz obrazloženje da je zakonska dob za umirovljenje 60 godina. Vrhovni sud odbio je Junusov prigovor i potvrdio da je njegov rad u upravi banke nakon 60. godine ilegalan. "Zato mora otići s toga mjesta", dodaje se u sudskoj odluci.

BENGAZI - Libijska oporba odbacila je u utorak svaku mogućnost pregovora s Moamerom Gadafijem, obećavši tek da ga neće kazneno goniti ako napusti zemlju. Mustafa Abdel Džalil, bivši ministar pravosuđa koji predsjeda libijskim nacionalnim vijećem, oporbenim tijelom koje kontrolira istok zemlje, izjavio je da Gadafi nije poslao izaslanika na pregovore s oporbom, kao što su javili neki mediji, već da su se odvjetnici iz Tripolija ponudili kao posrednici u pregovorima. "Mi želimo zaustaviti krvoproliće, ali on mora dati ostavku i potom otići, a mi ga zauzvrat nećemo kazneno goniti", naglasio je Abdel Džalil. "Nećemo s njim pregovarati. On dobro zna gdje je tripolski aerodrom i mora samo otići", dodao je. Libijski režim preko državne je televizije opovrgao da je Gadafi na bilo koji način pristupio pobunjenicima.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙