FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

DEN HAAG - U ponedjeljak će, nakon dvije odgode, početi iznošenje završnih riječi na haaškom suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH, a očekuje se da bi ono moglo potrajati dva do tri tjedna. Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su, kako tvrdi tužiteljstvo, optuženi htjeli pripojiti Hrvatskoj.

PERTH - Više od četrdeset kuća uništeno je u požarima koji nastavljaju harati predgrađem Pertha, na zapadnoj obali Australije, rekle su u ponedjeljak odgovorne osobe. U dva žarišta požara rasplamsana uz pomoć jakih vjetrova povezanih s ciklonom Yasi koji je zahvatio u četvrtak australsku sjeveroistočnu obalu, uništena je tijekom vikenda najmanje 41 kuća a moglo bi ih biti još, upozorili su vatrogasci. "Zasad imamo 41 kuću u potpunosti uništenu, a 19 djelomično oštećenih", kazao je Craig Hynes, šef spasilačkih službi. "Taj bi se broj mogao povećati", dok vatrogasne postrojbe nastavljaju procjenu štete. Iako se ne spominju žrtve, požar koji hara teško pristupačnim pošumljenim zonama još uvijek nije pod nadzorom.

KAIRO - Veliki Trg Tahrir u središtu Kaira u ponedjeljak ujutro još je bio ispunjen tisućama prosvjednika koji su noć proveli ondje zahtijevajući hitan odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka. Neki su spavali pod ceradama blizu tenkova koji blokiraju pristupe trgu kako bi spriječili vojničke manevre. Prosvjednici strahuju da će odlazak vojske omogućiti nove napade Mubarakovih pristaša. Strahuju i da će tenkovi potjerati prisutne s trga. Život se nastavlja organizirati na tom mjestu koje je postalo simbol pobune protiv Mubaraka, sa šatorima i sustavima opskrbe za pobunjenike. Prosvjednici ostaju iako je počeo politički dijalog u pokušaju pronalaska izlaza iz krize izazvane neprekinutim prosvjedima od 25. siječnja. Moćni oporbeni pokret Muslimanska braća počeo je u nedjelju dijalog s vlastima ali i ocijenio nedovoljnima reforme koje predlaže vlada.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙