FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KAIRO - Nepoznati napadači u subotu su digli u zrak plinovod kojim Egipat preko sjevernog Sinaja izvozi plin u Izrael i Jordan, objavili su državna televizija i drugi izvori. Državna televizija prenosi dužnosnike koji kažu da je "situacija vrlo ozbiljna i da se eksplozije šire s jednog mjesta na drugo" uzduž plinovoda. "Radi se o velikoj terorističkoj operaciji", rekao je televizijski novinar. Sigurnosni izvori prenose da je egipatska vojska zatvorila nalazište iz kojeg se puni plinovod. Iako je egipatska televizija prvo javila da je eksplodirao ogranak plinovoda prema Izraelu, iz Jeruzalema su priopćili da je on netaknut, pa sada izvori u Egiptu govore da se radi o plinovodu prema Jordanu. Egipat je skromni izvoznik plina i tim energentom plinom opskrbljuje Izrael i Jordan te još nekoliko zemalja regije. Plin izvozi i preko terminala za ukapljeni plin na sjevernoj obali. Izrael iz Egipta uvozi 40 posto svojih potreba za prirodnim plinom. Napad na plinovod dogodio se u vrijeme kada prosvjedi protiv predsjednika Hosnija Mubaraka ulaze u 12. dan, bez ikakva znaka da će ijedna strana skoro popustiti.

BERLIN - Muslimansko bratstvo ne želi da se revolucija u Egiptu predstavlja kao islamska revolucija, izjavio je njihov glasnogovornik Rašad Al-Bajumi u intervjuu koji će u ponedjeljak objaviti Der Spiegel. "Držimo se povučeno u prosvjedima jer ne želimo da se revolucija predstavlja kao revolucija Muslimanske braće, odnosno islamska revolucija. To je pobuna egipatskog naroda", rekao Al-Bajumi. Drugi čovjek te islamske organizacije žali, osim toga, što režim predsjednika Hosnija Mubaraka "pruža namjerno iskrivljenu sliku o pokretu i manipulira javnim mnijenjem". "Zapad nas ne sluša. Nismo đavoli. Želimo mir, a ne nasilje. Naša religija nije đavolja. Naša religija poštuje vjernike drugih vjeroispovijesti, to su naša načela", tvrdi Al-Bajumi. Muslimansko bratstvo najveća je islamistička oporbena skupina u Egiptu, a neki je smatraju i najutjecajnijom islamističkom skupinom u svijetu.

LONDON/ZAGREB - Državni multikulturalizam propao je u Velikoj Britaniji i mlade muslimane ostavio ranjivima i podložnima radikalizaciji, objavit će u subotu britanski premijer David Cameron. Cameron će na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu kasnije u subotu pozvati svoju i ostale europske zemlje "da se trgnu pred onim što se događa u našim državama", a ne samo da se bave sprječavanjem terorizma vojnim operacijama u prekomorskim zemljama. Izvatke iz Cameronova govora namijenjenog sudionicima konferencije u Muenchenu objavio je njegov ured rano u subotu, a prenijele su svjetske agencije i BBC. "Vrijeme je da okrenemo stranicu lošoj politici u prošlosti i umjesto da ignoriramo ekstremističku ideologiju, mi - kao vlade i društva - moramo se s njome suočiti, u svim njezinim oblicima", navodi se u govoru. Cameronova poruka odjek je izjave njemačke kancelrake Angele Merkel koja je krajem prošle godine izjavila da je u Njemačkoj propao projekt multikulturalizma i pozvala sve europske vlade na bolju integraciju useljenika. Cameron će u svom govoru jasno razdvojiti islam kao religiju od onoga što naziva "islamskim radikalizmom - političku ideologiju koja ljude ostavlja bez osjećaja pripadnosti u vlastitoj zemlji". "Pod doktrinom državnog multikulturalizma, ohrabrivali smo različite kulture da žive odvojene živote, udaljene jedna od druge i odvojene od srednje struje", poručio je Cameron. Cameron je rekao da je vrijeme da Britanija zamijeni svoju "pasivnu toleranciju" s "aktivnim, snažnim liberalizmom" i pošalje poruku da se život u toj zemlji odvija oko određenih vrijednosti, kao što su sloboda govora, demokracija, jednaka prava bez obzira na spol, rasu i vjeru, te vladavina zakona.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙