FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEOGRAD - Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik toga tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je u nedjelju za Hinu da ne postoji optužnica protiv ravnateljice vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac. "Samo smo zamolili DORH da uzme izjavu od jednog svjedoka u cilju preispitivanja i zatvaranja starih vojnih predmeta", rekao je Vekarić, naglasivši da informacije o optužnici protiv Vesne Bosanac nisu točne. Vekarić je dodao kako srbijansko tužiteljstvo više ne želi ulaziti u razne netočne informacije koje stižu iz raznih medija u Hrvatskoj. Rekao je kako je među takvim informacijama bila i ona da se 390 branitelja nalazi na listi tužiteljstva, zatim da tužiteljstvo "juri Fabera", te sada informacija o optužnici protiv Vesne Bosanac što, kako je naglasio, također nije istina. "Ne želimo sudjelovati u raznim spekulacijama i svaki put reagirati kada nešto nije točno", istaknuo je Vekarić, dodavši kako se tužiteljstvo također ne želi baviti time kome je u interesu plasiranje takvih informacija i zašto. U kasnije upućenom službenom priopćenju srbijanskog tužiteljstva navodi se kako "povodom još jedne u nizu netočnih informacija u hrvatskim medijima, Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije informira javnost da nije podiglo optužnicu protiv dr. Vesne Bosanac, ravnateljice Vukovarske bolnice".

ZAGREB - Strane agencije i očevici javljaju da se u nedjelju prijepodne u Libiji vode borbe različita intenziteta u Ras Lanufu, Bin Džavadu, Zaviji i Misrati između snaga odanih Moameru Gadafiju i pobunjenika. Vladine snage napale su u nedjelju pobunjenike u Bin Džavadu, gradu između Ras Lanufa i Gadafijeva rodnog grada Sirta. Po izjavama samih pobunjenika, oni su se nakon napada bili prisiljeni povući iz grada. "Povukli smo se. Ras Lanuf ostaje naša prva linija obrane", rekao je jedan od njih za agenciju AFP. U samom Ras Lanufu, gradu 600 kilometara istočno od Tripolija, koji je od petka u pobunjeničkim rukama, zasad nema uličnih borbi, ali agencije javljaju da grad nadlijeću Gadafijevi helikopteri koji su ispalili nekoliko raketa, ali nisu pogodili pobunjeničke mete. Jedan stanovnik Misrate, 150 kilometara istočno od Tripolija, javio je agenciji AFP da u gradu traju žestoke borbe. Gadafijeve snage pokrenule su topnički napad na grad, rekao je. Nova ofenziva režimskih snaga pokrenuta je u nedjelju i u Zaviji, jedinom uporištu ustanika zapadno od Tripolija, koji se posljednja dva dana odupire jakim napadima. Ustanici još pod svojom kontrolom drže središte grada, dok su Gadafijeve snage u predgrađima. Vlada je objavila da su njezine snage potisnule pobunjenike, koji su prije tjedan dana preuzeli kontrolu nad istokom Libije, sve do njihova istočnog uporišta Bengazija. Državna televizija u nedjelju je ujutro objavila da su pobunjenici potisnuti iz nekoliko gradova, ali su to oni kasnije opovrgnuli.

PARIZ - Šokantno ispitivanje koje prvi put svrstava krajnju desnicu na vodeću poziciju u anketama, godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora 2012., pokrenulo je u nedjelju kritike protiv predsjednika Nicolasa Sarkozyja, kojeg se optužuje da svojim antimuslimanskom i antiimigracijskom retorikom potiče jačanje popularnosti krajnje desnice. Ispitivanje o mogućim predsjedničkim kandidatima provela je agencija Harris Interactive, a rezultate prenosi u nedjelju dnevnik Le Parisien. Po njemu, predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen vodila bi u prvom krugu predsjedničkih izbora s 23 posto glasova, nasuprot 21 posto koliko bi pripalo Nicolasu Sarkozyju. Jednako toliko dobiva i Martine Aubry, predvodnica oporbenih socijalista. Kako piše AFP, na ispitivanje treba gledati oprezno, jer se glasovalo internetom i nije bila ponuđena mogućnost da se za socijaliste kandidira direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, koji još nije objavio svoje predsjedničke ambicije, a smatralo bi ga se velikim favoritom u tom slučaju. No ovi rezultati jamačno potvrđuju proboj Marine Le Pen i njezinu ambiciju da ponovi podvig svojega oca Jean-Marie Le Pena koji se 2002. našao u drugom krugu predsjedničkih izbora nakon što je eliminirao socijalističkog kandidata Lionela Jospina, dodaje AFP. Marine Le Pen dočekala je to ispitivanje kao "ohrabrenje". Preuzevši čelnu poziciju u stranci, Marine Le Pen najavila je da smjesta kreće u kampanju. Ostale velike stranke još nisu odredile svoje kandidate. Socijalisti bi se o svom kandidatu trebali odlučiti do kraja godine. Sarkozy će gotovo sigurno biti kandidat vladajućih, iako mu je popularnost u ovom trenutku na rekordno niskoj razini.

KABUL - Dvanaest civila ubijeno je u nedjelju u eksploziji bombe pri prolazu njihova vozila u nestabilnoj pokrajini na jugoistoku Afganistana, objavile su lokalne vlasti optužujući talibane za napad. Žrtve su petero djece, dvije žene i pet muškaraca koji su dolazili iz susjednog Pakistana, rekao je guverner pokrajine Paktike Mohibulah Samim. Guverner je za napad optužio talibane.

BASRA - Bomba namijenjena američkom vojnom konvoju eksplodirala je blizu autobusa s civilima u Basri, gradu na jugu Iraka, pri čemu je smrtno stradalo šest osoba, a ranjeno je dvanaest, rekao je lokalni dužnosnik. Do napada je došlo u sjevernoj četvrti Basre, među žrtvama su i žene i djeca, rekao je Ali al-Maliki, šef lokalnog odbora za sigurnost Basre.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙