FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 5. ožujka 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

AJDABIYAH/TRIPOLI - Pobunjenici su u petak potisnuli snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju iz grada Ras Lanufa i zauzeli su taj grad na istoku zemlje, izjavila su dva pobunjenika u telefonskom razgovoru za Reuters, dok libijske vlasti tvrde da je još uvijek pod njihovom kontrolom. "Zauzeli smo cijeli Ras Lanuf, sve Gadafijeve snage su otišle", rekao je pobunjenik Hafez Ibrahim koji se telefonom javio iz grada. Rajab Zawawei je u telefonskom razgovoru iz zračne luke dodao: "Ovladali smo cijelim Ras Lanufom. Zauzeli smo ga prije sat vremena". Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Khaled Kaim, pak, tvrdi da je Ras Lanuf u vladinim rukama. "On je pod kontrolom vlade...U Ras Lanufu je mirno", izjavio je Kaim novinarima.

NEW YORK - Libijski čelnik Moamer Gadafi je obznanio Ujedinjenim narodima da se distancira od libijskog izaslanika pri UN-a koji se odmetnuo u subotu, rekao je u petak glasnogovornik UN-a. Moamer Gadafi je na njegovo mjesto imenovao Ali Trikija, bivšeg ministra vanjskih poslova koji je bio predsjednik Opće skupštine od 2009. do 2010., ali glasnogovornik Martin Nesirsky nije rekao jesu li Ujedinjeni narodi prihvatili tu promjenu. Gadafijev režim je ovog tjedna poslao pismo u kojem navodi da više ne priznaje Abderahmana Šalgama, bivšeg ministra vanjskih poslova, kao ni njegovog zamjenika Ibrahima Dabašija kao predstavnike Libije u UN-u. Šalgam i Dabaši su održali govore u kojima su Gadafija nazvali tiraninom i zalagali se za sankcije prije nego je Vijeće sigurnosti prošle subote usvojilo rezoluciju kojom određuje sankcije Libiji. Nesirki je objasnio da je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon primio novo pismo libijske vlade u kojem se navodi da je Triki stalni predstavnik zemlje. Tajništvo UN-a proučava pismo i objašnjava da svaka zemlja ima pravo opozvati i imenovati predstavnike.

HELSINKI - Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla u petak da europski konzervativni čelnici rade na nizu mjera jačanja eura i europske konkurentnosti prije summita euro zone u Bruxellesu. "Želimo pripremiti summit 11. ožujka kako bi euro bio čvrsta valuta i pojačati europsku konkurentnost", izjavila je Merkel na marginama sastanka konzervativnih šefova država i vlada u Helsinkiju. Taj sastanak čelnika konzervativne skupine Europskog parlamenta će omogućiti "pripremu zaključaka za budući summit euro zone" kako bi se pripremio niz mjera uspostave povjerenja u euro zoni", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Taj summit dužnosnike europskog desnog centra je prvi u nizu sastanaka europskih čelnika tijekom ožujka kojima je cilj pokretanje niza mjera boljih odgovora na dužničku krizu u budućnosti. Šefovi država i vlada euro zone će se sastati 11. ožujka , a oni cijelog EU-a 24. i 25. ožujka.

LONDON - Kraljica Elizabeta II. otići će ove godine u službeni posjet Irskoj, objavila je u petak Buckinghamska palača preciziravši da se radi o prvom posjetu engleskog monarha od stjecanja neovisnosti tog bivšeg britanskog teritorija 1922. "Kraljica je odluševljena pozivom irske predsjednice Mary McAleese i doći će u državni posjet ove godine sa suprugom, vojvodom od Edinburgha", precizira se u priopćenju. Irska vlada je pozdravila najavu tog posjeta, koji će "obilježiti dodatno poboljšanje vrlo dobrih odnosa Irske i Ujedinjenog Kraljevstva". Posljednji put je 1911. jedan britanski kralj, kralj George V. posjetio Irsku tj. jedanaest godina prije neovisnosti Irske, nakon rata protiv Britanaca. Datum službenog puta 84-godišnje kraljice još nije određen ali britanski mediji nagađaju da se radi o svibnju nakon vjenčanja kraljičina unuka princa Williama s Kate Middleton 29. travnja u Londonu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙