FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata" Matije Evetovića

Autor: mbur
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - "Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata" znanstvenika i književnika Matije Evetovića (1894.-1972.) kapitalno je djelo o podrijetlu, književnosti, prosvjetnim i vjerskim prilikama bunjevačkih i šokačkih Hrvata koje je danas predstavljeno u Matici hrvatskoj.

Djelo napisano na više od 700 stranica, po ocjeni predstavljača, spada među najvažnije radove o Hrvatima u Podunavlju. Tiskano je u izdanju NIU-a "Hrvatska riječ" iz Subotice.

Po riječima jezične savjetnice Sanje Vulić, knjigu je dr. Evetović završio 1941., od kada je u subotičkoj Gradskoj knjižnici čekala objavljivanje sve do prošle godine. Izrazila je žaljenje što je takvo djelo 70 godina čekalo tiskanje jer bi knjiga, drži Vulić, "odigrala važnu ulogu u jačanju nacionalne svijesti Hrvata u Bačkoj pa ne bi bilo Bunjavaca Nehrvata ili bi njihov broj bio zanemariv".

U knjizi se nastojalo jezične značajke sačuvati u izvornom obliku, rekla je Vulić i upozorila na izrazito nastojanje autora da bunjevačka pisana riječ i kulturna baština budu integralni dio hrvatske kulturne baštine. Knjiga govori i o tome kako je školstvo bunjevačkih Hrvata teško stradalo u Kraljevini SHS, kada je počela srbizacija bunjevačkih škola.

"Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata" rezultat je višegodišnjih istraživanja dr. Evetovića, koja će čitatelje upoznati i s hrvatskim rodoljubima iz redova bunjevačkih Hrvata te kulturnim društvima u kojima su se okupljali, kazala je Vulić.

Urednik knjige Milovan Miković govorio je o nastajanju knjige čija je naklada već rasprodana te o dr. Evetoviću koji je u policijskim izvješćima bio obilježen kao hrvatski nacionalist, što mu je otežavalo život i rad.

Dr. Matija Evetović napisao je "Kulturnu povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata" u deset poglavlja u kojima je obuhvatio sve vezano uz podrijetlo bunjevačkih i šokačkih Hrvata te vjersku i prosvjetnu situaciju. Obuhvatio je i novine, časopise, narodne pjesme i pripovijetke, zagonetke i igre, običaje i nošnje. Piše o književnim prilikama i književnosti od 17. do 20. stoljeća te nastoji navesti samozatajne osobe koje su djelovale na javnome, prosvjetnome, vjerskome i nacionalnom polju pridonoseći "podizanju svijesti toga zanemarenoga i napuštenog puka".

(Hina) xmb yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙