FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Bilosnićeva knjiga o Z. Bušiću

Autor: nles
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Knjiga publicističkih tekstova zadarskog književnika Tomislava Marijana Bilosnića „Zvonko Bušić – Kronika o povratku Zvonka Bušića u Domovinu – Dokumenti“ predstavljena je večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.

O knjizi su govorili kritičari Mate Kovačević, Damir Pešorda i autor, a publici se obratio i Zvonko Bušić.

Kovačević je istaknuo kako se čitajući Bilosnićevu knjigu nameće povijesna analogija sa slučajem kad Habsburgovci zbog svojih interesa uništili vodeće hrvatske obitelji Zrinskih i Frankopana.

„Za sličnom se idejom u prošlom stoljeću poveo i jugoslavenski diktator Josip Broz Tito provodeći velikosrpsku politiku“, rekao je dodavši kako se on ustremio na progon i likvidaciju pripadnika obitelji Bušić. Kovačević je ocijenio kako se nije radilo samo o Bušićima nego i o svakom onom tko je nosio ideju samostalne hrvatske države.

Na takvu politiku prema hrvatskom narodu otmicom zrakoplova htio je upozoriti Zvonko Bušić, rekao je dodavši kako Bilosnić u svojoj knjizi temeljito raščlanjuje političke događaje i njihove odjeke u onodobnu jugoslavenskom, međunarodnom i hrvatskom iseljeničkom tisku.

Po Pešordinim riječima Bušić je pothvat platio višegodišnjom robijom, a ljubav koju je gajio prema Hrvatskoj vratila ga je nakon višegodišnje robije u slobodnu zemlju.

Govoreći o današnjem političkom stanju Bušić je istaknuo kako se hrvatski branitelji nalaze u vrlo nezavidnu i ponižavajućem položaju.

Pozvao je predstavnike braniteljskih udruga i političkih stranaka koji su nazočili predstavljanju knjige na osnivanje zajedničke izborne fronte, kako bi na sljedećim izborima mogli u Saboru zastupati one koji su svoje živote uložili u temelje slobodne i neovisne hrvatske države.

Knjiga „Zvonko Bušić – Kronika o povratku Zvonka Bušića u Domovinu – Dokumenti“ (403 str.) koja je sastavljena od publicističkih tekstova objavljivanih u Zadarskom listu objavili su u sunakladništvu Matica hrvatska Grude i Udruga 3000 godina Za dar, Zadar.

Tomislav Marijan Bilosnić (1947.) autor je više knjiga proze, poezije i publicistike. Za knjigu pjesama „Molitva“ dobio je nagradu Društva hrvatskih književnika Tin Ujević.

(Hina) xatod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙