FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Zorana Vukmana "Pogled iza obzorja"

Autor: macu
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović napravio bi veliku gestu da je u zeničkome zatvoru posjetio hrvatskog branitelja Tihomira Purdu jer bi tako taj slučaj internacionalizirao umjesto što danas prima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je sociolog Slaven Letica na današnjem predstavljanju knjige Zorana Vukmana "Pogled iza obzorja" u kojoj je okupljena 101 autorova kolumna objavljena u drugom polugodištu prošle godine na portalu velečasnisudac.

Podsjetivši kako je Zoran Vukman stradao u "čistkama" prije jednog desetljeća u "Slobodnoj Dalmaciji", Letica je rekao da nadahnuće za svoje kolumne pronalazi "u vlastitoj kalvariji".

Letica smatra da smo u vremenu velikih pobuna te da prosvjede facebookovaca treba shvatiti ozbiljno. To su po godinama otprilike ljudi poput nas, koji smo se bunili prije 40 godina, 1971. Govoreći o minimalističkoj naslovnici knjige - križu i pustinji, Letica je rekao kako se glede događaja u Libiji bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posljednje vrijeme ne javlja, kao da se 'dematerijalizirao' strahujući da ga facebookovci ne otkriju u vili, negdašnjem bordelu.

Predstavljanje knjige počeli su vlč. Zlatko Sudac i Ivan Puljić pjesmom: "Molim te Bože za malo mira, molim te Bože za malo sreće u ovoj noći..."

Vlč. Zlatko Sudac upozorio je da smo svi "zatrovani poltikom". Rekao je kako mu je bilo prestrašno gledati mladića s 15 godina koji baca ukrasna drva s ulice na policiju, one koji su ginuli braneći domovinu. "Nemam ništa protiv toga da se mladi okupljaju, ali ne bez Boga, rada i poštenja...", rekao je.

Svjedočio je o pomoći koju je premijerka Kosor kao bivša ministrica branitelja pružila akciji duhovne obnove sa svrhom resocijalizacije na desetke tisuća branitelja koju je on vodio. "Dužan sam reći, zahvaljujući i njezinoj pomoći, održavali smo te seminare. Kad bismo se dogovorili, uvijek bi pomogla. Osobno sam se uvjerio što je sve radila za branitelje premda je nikada nisam sreo i izravno upoznao", rekao je, dometnuvši kako ga ne zanima vlast, ali moli sve koji je obnašaju da im ona ne bude na prvome mjestu nego čovjek kako bi se dogodila bolja budućnost.

Zoran Vukman smatra da smo u vremenu u kojem smo počeli raditi protiv sebe, u koje su nas zagušile frustracije i u kojem smo izgubili vjeru u sebe.

Smatra da je njegovo poslanje da kao autor i vjernik daruje čitateljima kroz svoje tekstove "kristalnu kocku vedrine". "U snazi pojedinca, snaga je društva", rekao je, dodajući da se političke elite neće promijeniti ako se mi ne promijenimo, a za to je potrebna duhovna preobrazba bez koje se ništa neće promijeniti u hrvatskome društvu.

"Početkom devedesetih doživjeli smo veliku snagu, zatim euforiju pobjede, a onda je uslijedilo strmoglavljivanje i još padamo", rekao je, dodajući kako bez duhovne obnove nećemo postići "preobrazbu nacije i domovine".

Knjigu novinara Zorana Vukmana "Pogled iza obzorja" (235 str.) objavila je Udruga Joshua.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙