FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija o šibenskoj kaderali

Autor: mkov
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Monografija Predraga Markovića "Katedrala sv. Jakova u Šibeniku - Prvih 105 godina" predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O knjizi su govorili povjesničari umjetnosti Joško Belamarić, Milan Pelc, akademik Igor Fisković i autor.

"Knjiga je spomenik spomeniku, a posebna joj je vrijednost u kalibriranju svih faza gradnje katedrale", rekao je Belamarić naglasivši kako autor rješava trnovit put geneze pročelja katedrale.

Ocijenio je i kako Marković izvlači graditelja Nikolu Firentinca iz sjene Jurja Dalmatinca te dodao kako je "kamena šibenska prvostolnica najvažniji hrvatski spomenik 15. i 16. stoljeća".

Ističe i kako je katedrala sv. Jakova potpuno novi organizam u kojem se ogleda sva dramatičnost života tadašnjeg Šibenika. "Za razliku od drugih katedrala, svjetlo u njoj daje potpuno novu dimenziju te stvara ugođaj prostorne slike", rekao je Belamarić ocijenivši kako joj iluminizam daje sekularano obilježje, a sama katedrala pak daje religiozno obilježje prostoru ispred nje.

Pelc smatra kako Marković anatomskom metodom obrađuje svaku fazu izgradnje šibenske katedrale, koju na suvremen način dekomponira. "Knjiga je slika katedrale koja nas uvodi u čaroliju arhitekture", rekao je Pelc.

Po riječima akademika Fiskovića knjiga je zanosno tkivo i vrlo zaslužno djelo, koje traži sve faze u izgradnji katedrale izgrađene samo od kamena.

Monografija "Katedrala sv. Jakova u Šibeniku - Prvih 105 godina" (525 str. i 420 fotografija) podijeljena je u četiri dijela, u kojima autor piše o povijesti istraživanja šibenske katedrale, Pulišićevoj katedrali, odnosno utemeljenju te prvom razdoblju gradnje, Jurjevoj katedrali ili drugom razdoblju te Nikolinoj katedrali ili trećem radoblju izgradnje. Na kraju knjige objavljena je kronologija te sažetak na engleskom jeziku i bibliografija.

Monografiju je objavila zagrebačka Naklada Ljevak.

Predrag Marković (1961.) je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedan je od suautora izložbe "la Renaissance en Croatie" održane u Parizu 2004.

(Hina) xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙