FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić i Sobol s rumunjskim parlamentarnim odborom

Autor: nkot
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u četvrtak u Zagrebu s članovima Odbora za jednake mogućnosti za žene i muškarce rumunjskog parlamenta na čelu s predsjednicom Odbora Cristinom Ancuta Pocora koja je poduprla cilj da Hrvatska do kraja lipnja završi pristupne pregovore s EU-om, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

"Rumunjska prepoznaje potrebu za intenziviranjem bilateralne i parlamentarne suradnje dviju zemalja kako bi partnerski odnosi dodatno osnažili po ulasku Hrvatske u EU, što Rumunjska podržava uz želju da Hrvatska ostvari svoj cilj da do kraja lipnja dovrši pregovore s Unijom", rekla je Pocora.

Rumunjski Odbor za jednake mogućnosti žena i muškaraca u radnom je posjetu Hrvatskom saboru, gdje se ranije u četvrtak sastao i sa saborskim Odborom za ravnopravnost spolova.

"Hrvatsko društvo i politika otvoreno i djelatno podržavaju angažman žena u javno-političkom životu zemlje, o čemu svjedoči i visoka zastupljenost žena na čelnim pozicijama različitih javnih i državnih institucija", rekao je Bebić.

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske, predsjednik Sabora je izrazio interes Hrvatske za jačanjem suradnje u okviru Dunavske strategije, s obzirom na regionalni karakter i veliki potencijal takve suradnje, navodi se u priopćenju.

Tema razgovora s Pacorom bio je i položaj nacionalnih manjina u Hrvatskoj pri čemu je Bebić podsjetio na sredinom prošle godine usvojeni Zakon o pravima nacionalnih manjina kojim je i rumunjskoj manjini, koja čini manje od 1.5 posto ukupnog stanovništva, zajamčeno dvostruko pravo glasa.

Dodao je i da hrvatska manjina u Rumunjskoj, koja ima oko 7.000 pripadnika, od 2000. ima svog zastupnika u Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta, da u Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, osam osnovnih škola i gimnazija koje polazi oko 600 učenika.

"Raduje nas što na Filozofskom fakultetu u Zagrebu djeluje lektorat rumunjskog jezika i književnosti, a na Fakultetu za strane jezike u Bukureštu djeluje lektorat za hrvatski jezik i književnost", izjavio je Bebić te dodao kako su Hrvatska i Rumunjska izgradile dobre temelje za prijateljske partnerske odnose, stoji u priopćenju.

Članove rumunjskog parlamentarnog odbora primila je i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora Gordana Sobol koja je iznijela podatak da je u Saboru trenutno 24 posto žena, a da se prije 2 godine povećao broj žena koje su izabrane na lokalnim izborima za 5 do 6 posto.

U rumunjskom zakonodavnom tijelu je 11 posto žena, rečeno je na sastanku na kojem je bilo riječi o tome kako žene mogu uspjeti povezati karijeru s obiteljskim životom, koje mjere mogu pomoći ženi-majci u toj situaciji te kako postići povećanje broja žena u Parlamentu i u lokalnoj upravi, navodi se u priopćenju Sabora.

(Hina) xpp/xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙