FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić u Wiesbadenu završio posjet Njemačkoj

Autor: vmrs
ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Razgovorima o skorom završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom te poticanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Savezne pokrajine Hessena završio je u petak u Wiesbadenu posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića Njemačkoj, priopćeno je u petak iz Sabora.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem završilo je posjet Njemačkoj susretima s predsjednikom pokrajinske vlade Hessena Volkerom Bouffierom i predsjednikom Pokrajinskog parlamenta Hessena Norbertom Kartmannom u Wiesbadenu.

Hessen ima 6,1 milijun stanovnika, među kojima je i trideset tisuća Hrvata, i jedna je od najrazvijenijih njemačkih pokrajina s izvozno jakim gospodarstvom. Frankfurt je središte međunarodnog financijskog, ali i zračnog prometa, kaže se u priopćenju.

Vrlo dobro upućen u društvene i političke prilike u Hrvatskoj, predsjednik pokrajinske vlade Hessena Volker Bouffier podupro je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Unatoč složenosti hrvatskog položaja te zamora europskih građana proširenjem Europske unije, čvrsto sam uvjeren da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji, istaknuo je Bouffier. Dodao je kako razumije nestrpljenje hrvatskih građana da što skorije uđu u članstvo EU-a, no smatra kako je za Hrvatsku važnije da se prije toga što bolje pripremi i gospodarski razvije kako bi u europsku obitelj ušla samosvjesno i dostojanstveno, od čega bi u konačnici koristi imala i cijela Europa, kaže se u priopćenju.

Na susretu hrvatskog izaslanstva s predsjednikom Pokrajinskog parlamenta Norbertom Kartmannom izražena je međunarodna orijentacija pokrajine Hessena u pogledu razvoja gospodarskih odnosa te najavljen posjet zastupnika hesenskog parlamenta Hrvatskoj kako bi se izvidjele mogućnosti suradnje. U svom osvrtu na proširenje Europske unije Kartmann je rekao kako je želja Hrvatske za što skorijim ulaskom u članstvo Europske unije razumljiva, no da će Europska unija buduća proširenja svladati samo tako što će se zemlje kandidatkinje već tijekom priprema za članstvo aktivno uključiti u integracijski proces. Europa nema alternativu za proces proširenja, no potrebno ga je provoditi strpljivo i oprezno upravo zbog onoga što smo proteklih godina naučili o financijskoj, gospodarskoj i socijalnoj politici, zaključio je Kartmann.

(Hina) xvm/xpp ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙