FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić u Njemačkoj o hrvatskom približavanju EU-u

Autor: vmrs
ZAGREB/DUESSELDORF, 24. veljače 2011. (Hina) - Treći dan posjeta Njemačkoj predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u Duesseldorfu je u četvrtak govorio na plenarnoj sjednici parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije, a s dužnosnicima te njemačke savezne države razgovarao je o hrvatskom približavanju Europskoj uniji i regionalnoj stabilnosti, priopćeno je iz Sabora.

Duesseldorf je glavni grad Sjeverne Rajne-Vestfalije, koja ima najveći broj stanovnika u Njemačkoj i čini peto najsnažnije gospodarstvo u Europi.

Posjet Duesseldorfu započeo je službenim pozdravljanjem hrvatskog saborskog izaslanstva na plenarnoj sjednici parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije, a nastavio se sastankom s predsjednikom Odbora za Europu i jedan svijet Wernerom Jostmeierom i potpredsjednicom parlamenta i predsjednicom parlamentarne skupine Srednja i Istočna Europa Gunhildom Boeth, radnim ručkom s predstavnicima tvrtke NRW INVEST GmbH, Industrijsko-trgovinske komore Arnsberga i Društva za promicanje njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa te predsjednikom Odbora za gospodarstvo, srednje i malo poduzetništvo i energiju parlamenta, a zaokružen je susretom s ministricom za savezna pitanja, Europu i medije Sjeverne Rajne-Vestfalije Angelicom Schwall-Dueren, kaže se u saborskome priopćenju.

Središnje teme sastanka Bebića, potpredsjednice Sabora Željke Antunović i predsjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijane Petir s predsjednikom Odbora za Europu i jedan svijet Wernerom Jostmeierom i potpredsjednicom parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije Gunhildom Boeth bile su završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom te regionalna stabilnost u jugoistočnoj Europi.

Zahvalivši na dosadašnjoj potpori Njemačke Hrvatskoj na njezinu putu u EU, Bebić je izrazio spremnost Hrvatske da pregovore zaključi do lipnja te nadu da će Hrvatska imati daljnju potporu Njemačke u završnici hrvatskih pregovora. Hrvatska je poduzela izniman napor da pregovore privede kraju, a svojom vanjskom politikom te skorim ulaskom u EU u jugoistočnoj Europi postaje čimbenikom regionalne stabilnosti, istaknuo je Bebić. Njemačka je svjesna što je Hrvatska učinila na mukotrpnom putu pristupnih pregovora i čvrstog smo uvjerenja da je Hrvatskoj mjesto u EU-u, izjavio je Jostmeier, pritom međutim naglasivši kako je EU zbog iskustva s Rumunjskom i Bugarskom vrlo oprezan u pitanju ispunjavanja uvjeta na području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, iako nije zanemarivo da je korupcija postala i europski problem s kojim se bore brojne članice Europske unije.

Hrvatska se ne želi dovoditi u situaciju da je uspoređuju s negativnim iskustvima u tim zemljama nego bi radije da se njezini napori i postignuća usporede s, primjerice, Slovenijom, izjavila je Antunović.

Hrvatska je provela vrlo teške reforme na svom putu u Europsku uniju, a tijekom pristupnih pregovora pred nju su stavljene teške prepreke koje su dovodile do znatnog usporavanja u pregovorima, naglasila je Marijana Petir, istaknuvši kako je nedvojbeno da Hrvatska treba Europsku uniju, ali i obrnuto, Europska unija treba Hrvatsku zbog stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Na susretu s predstavnicima tvrtke NRW INVEST GmbH koja se bavi razvojem gospodarskih aktivnosti Sjeverne Rajne-Vestfalije, Industrijsko-trgovinske komore Arnsberga i Društva za promicanje njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa te predsjednikom Odbora za gospodarstvo, srednje i malo poduzetništvo i energiju parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije predstavljeni su gospodarski pokazatelji Sjeverne Rajne-Vestfalije te razmotrene mogućnosti unaprjeđenja njezine gospodarske suradnje s Hrvatskom, s naglaskom na razvoj ulaganja srednjih i malih tvrtki.

Ministrica za savezna pitanja, Europu i medije Sjeverne Rajne-Vestfalije Angelica Schwall-Dueren izrazila je odmah na početku sastanka s izaslanstvom Hrvatskog sabora veselje napretkom hrvatskih pregovora s Europskom unijom te izrazila nadu da će se oni uspješno okončati do kraja lipnja ove godine. Ujedno me raduje što se nazire rješenje za pitanje brodogradilišta kroz proces privatizacije, podvukla je Schwall-Dueren te dodala kako razumije da je to pitanje bilo iznimno težak pothvat za Hrvatsku koja u tom pogledu zaslužuje punu potporu. Hrvatska kao gospodarski najsnažnija zemlja od svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije bit će vrlo bitna Europskoj uniji pa i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koja s Hrvatskom želi produbiti svoje gospodarske odnose, istaknula je Schwall-Dueren te zaključila kako uz velika ulaganja na području energetike i obnovljivih izvora energije te tehnologija zaštite okoliša potrebna čvrsta potpora ulaganjima srednjih i malih tvrtki, a sve to u okviru uravnoteženog i održivog razvoja nužnog za turističku zemlju poput Hrvatske.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora otputovalo je u poslijepodnevnim satima u Wiesbaden, glavni grad pokrajine Hessena, i ondje će se u srijedu navečer sastati s predsjednikom vlade Hessena Volkerom Bouffierom. U petak ujutro sastat će se i s predsjednikom parlamenta Hessena Norbertom Kartmannom, kaže se u priopćenju.

(Hina) xvm/xpp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙