FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30

Autor: dger
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

BEOGRAD - Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine objavilo je u četvrtak da je nakon provedene istrage odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona, zbog nedostatka dokaza da su učinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika. U priopćenju srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine navodi se da je u dosadašnjem postupku, "zbog postojanja osnovane sumnje" da su Purda, Maslov i Janjić počinili navedeno kazneno djelo, saslušano 44 svjedoka, od čega 13 u Srbiji i 31 u Hrvatskoj te da je prikupljena određena dokumentacija. Državno je odvjetništvo o svojoj odluci obavijestilo istražnog suca višeg suda u Beogradu, nakon čega će on, putem srbijanskog ministastva pravosuđa, o tome obavijestiti ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine. Postupak što su ga vodila vojna istražna tijela 1999. godine nije vođen u skladu s pravnim standardima procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, a zahvaljujući izuzetnoj pravosudnoj saradnji s državnim odvjetništvima BiH i Hrvatske, donesena je navedena odluka o odustajanju od progona, priopćilo je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine. Purda, koji je uhićen u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa, ostat će u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hrecegovini sve dok sud BiH ne dobije službenu obavijest da je srbijansko pravosuđe odlučilo odustati od njegova kaznenog progona i zahtjeva za izručenjem, pojašnjeno je u četvrtak Hini iz toga suda.

ZAGREB - Hrvatska je postigla "impresivan napredak" u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava, izjavila je u četvrtak u Zagrebu europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, dodavši da hrvatskoj strani preostaje još nekoliko elemenata koje treba ispuniti kako bi pokazala da se zakoni primjenjuju u praksi. Reding, koja u Zagrebu sudjeluje na dvodnevnom skupu Središnjeg odbora kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), osvrnula se na privremeno izvješće o napretku Hrvatske u pregovaračkom poglavlju 23 koje je u srijedu prihvatila Europska komisija. "Privremeno izvješće Komisije predstavlja ohrabrenje. Jasno daje do znanja da je postignut impresivan napredak u poglavlju 23", rekla je Reding novinarima "Postoje male prazine koje se moraju popuniti ... a ja sam uvjerena da će brzo doći do ubrzanja ritma kojim će se zakoni provesti i u praksi", izjavila je Reding.

Premijerka Kosor poručila je da je cilj "nadomak ruke". Najavila je da se od ponedjeljka kreće s planom rješavanja preostalih zadaća i dodala da će Hrvatska "zakone koje je donijela pretvoriti u život". "Svi su ciljevi ostvarivi ... ali nitko ne smije posustati", poručila je Kosor, dodavši da posustajanja nema niti nakon zaključivanja pregovora. Uvjerena je da su hrvatski građani prepoznali prednosti članstva u Uniji i da će potpora ulasku u EU biti velika.

ZAGREB - Hrvatska će obaviti posao i ponosno i uzdignuta čela ući u Europsku uniju i vratiti se kući, svom europskom civilizacijskom krugu, izjavila je u četvrtak ujutro hrvatska premijerka Jadranka Kosor na otvaranju dvodnevnog skupa Europske pučke stranke (EPP), najveće političke skupine u Europskom parlamentu. Kosor je na otvaranju koferencije pod nazivom "Hrvatska: novi model proširenja Europske unije", izrazila uvjerenje da će do kraja lipnja Hrvatska zatvoriti preostalih sedam pregovaračkih poglavlja, uključujući poglavlja o pravosuđu i tržišnom natjecanju. "U odlučujućem smo trenutku. Privremeno izvješće Europske komisije naznačuje da je pregovore moguće zaključiti u lipnju", kazala je Kosor.

Predsjednik EPP-a Joseph Daul izrazio je uvjerenje da će Hrvatska vrlo brzo ispuniti sve potrebne kriterije za zaključivanje pregovora. "Imate tek nekoliko metara za pretrčati kako biste ušli u ciljnu ravninu", zaključio je Daul. Središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu sastaje se u četvrtak i petak u Zagrebu, a glavna tema konferencije bit će završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

TRIPOLI - Borbeni zrakoplov bombardirao je u četvrtak uzletište uz naftni terminal u gradu Bregi na istoku Libije i pobunjeničke položaje u obližnjem gradu Ađadabiji, dan nakon što su pobunjeničke snage odbile kopneni i zračni napad na grad vojske vjerne Moameru Gadafiju u kojemu je poginulo 12 osoba, javljaju agencije pozivajući se na izjave svjedoka. "Prije približno dva sata borbeni zrakoplovi gađali su područje između naftne tvrtke i stabenog područja", rekao je za AFP Fatah al-Mograbi, dužnosnik bolnice u Bregi dodajući da, koliko zna, nije bilo žrtava. U četvrtak ujutro prema Bregi su krenule pobunjeničke snage kako i ojačale položaj u očekivanju napada Gadafijevih snaga.

BRUXELLES - NATO ne predviđa intervenciju u Libiji ali se sprema "na svaku mogućnost", izjavio je u četvrtak glavni tajnik Atlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen. "NATO nema namjeru intervenirati ali se promišljeno pripremamo za svaku mogućnost", kazao je Rasmussen pred novinarima u sjedištu Saveza u Bruxellesu. NATO "pozorno" prati stanje na terenu i "uzima u obzir" apele oporbe u Bengaziju koja traži inozemne zračne napade kako bi zadržala položaje, suočene sa snagama režima pukovnika Moamera Gadafija. Rasmussen je istaknuo da Vijeće sigurnosti UN-a u ovom trenutku ne dopušta uporabu sile.

KAIRO - Vrhovno vijeće oružanih snaga koje upravlja zemljom nakon odlaska egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka prihvatilo je ostavku premijera Ahmada Šafika, priopćilo je vijeće u četvrtak. Zamijenit će ga Esam Šaraf, nekadašnji ministar, dodaje vojno vijeće. Šafik i njegova vlada imenovani su posljednjih dana vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka koji je podnio ostavku 11. veljače pod pritiskom narodne pobune.

DHAKA - Bangladešanin Muhamed Junus počeo je u četvrtak pravnu bitku pošto je smijenjen s čelne dužnosti banke Grameen koju je osnovao kao prvu ustanovu u svijetu koja je odobravala mikrokredite siromašnima i time stekao Nobelovu nagradu za mir i nadimak bankar siromaha. Odvjetnici su objavili u četvrtak da je 70-godišnji Junus podnio tužbu pri Vrhovnom sudu pošto je u srijedu smijenjen s dužnosti izvršnog direktora banke koju je obnašao od 2000. godine. Hvaljen u inozemstvu, u domovini je Junus postao meta napada premijerke Šeike Hazine Vazed pošto je norveški dokumentarni film objavio da je Grameen Bank izbjegavala plaćanje poreza. Junus niječe bilo kakve financijske nepravilnosti, a njegovi pristaše tvrde da je pao u nemilost zbog spora s vladom još od 2007. godine, kada je osnovao vlastitu političku stranku.

LONDON - Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange uložio je žalbu na izručenje u Švedsku zbog optužbe za silovanje, objavilo je u četvrtak britansko pravosuđe. Njegovi su odvjetnici uložili službeni zahtjev Vrhovnom sudu Londona, naveo je glasnogovornik suda. Još nije određen datum rasprave. Londonski sud je 24. veljače potvrdio švedski zahtjev za njegovim izručenjem. Dvije Šveđanke optužile su ga za seksualne napade i silovanje, što Assange stalno opovrgava.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙