FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Ruski konzulat u Dubrovniku"

Autor: hspa
DUBROVNIK, 15. veljače 2011. (Hina) - Knjiga "Ruski konzulat u Dubrovniku od osnivanja do 1878. godine", autora dr. Rade Petrovića, predstavljena je večeras, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene općine i pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, u hotelu Libertas Rixus.

Uz autora, dr. Petrovića, knjigu su predstavili dubrovački paroh Goran Spaić i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Knjiga je prvi pokušaj cjelovitog prikaza djelovanja ruskog carskog konzulata koji je osnovan 1788. godine, u doba Dubrovačke Republike, a nastavio je djelovati i u doba austrijske vlasti nad Dubrovnikom.

Veliki dio aktivnosti konzulata, pogotovo tijekom 19. stoljeća, bio je posvećen geostrateškim procjenama Dubrovniku susjednih zemalja, u prvom redu BiH i Crne Gore koje su u to doba bile pod turskom vlašću.

Kako je istaknuto na predstavljanju, mnoge su države imale svoja predstavništva u Dubrovniku, a ovo je prva monografija o jednom konzulatu. Sastoji se od dva dijela - u prvom dijelu je opisana analiza djelovanja samog konzulata, a u drugom dijelu po prvi put široj javnosti donosi se integralni prijevod teksta "Opis Dubrovačke Republike" ruskog konzula Antuna Ghike iz 1792. godine. Izvornik je pisan francuskim jezikom (100 stranica) dok je prijevod nešto kraći - 25 stranica. Ovaj opis, rečeno je, i danas može poslužiti svakome tko se detaljnije zanima za povijest Dubrovačke Republike.

(Hina) xhspa ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙