FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta nafte prate stanje na Bliskom Istoku, čekaju podatke iz SAD-a

Autor: mpuk
LONDON, 4. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima budući da ulagači napeto prate razvoj događaja u Egiptu a očekuje se i ključan podatak o američkoj zaposlenosti u siječnju.

Na američkom su tržištu cijene tako ostale gotovo nepromijenjene na 90,64 dolara za barel. Na tržištu u Londonu pale su 30 centi i iznosile su 101,46 dolara za barel, nakon što su u četvrtak dotaknule 103,37 dolara, najvišu razinu od 26. rujna 2008.

Cijene terminskih ugovora u Londonu porasle su više od sedam dolara od izbijanja nemira u Egiptu prije 10 dana. To 8-postotno povećanje uspoređuje se s prošlogodišnjim povećanjem za 22 posto.

Analitičari tvrde da će cijene nafte vjerojatno ostati na visokoj razini dok traju prosvjedi. Egipćani koji zagovaraju odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka nadaju se da će na današnjem skupu okupiti milijun prosvjednika, a Sjedinjene Američke Države nastoje uvjeriti 82-godišnjeg lidera da preda vlast.

"Predsjednik OPEC-a rekao je da cijena nafte iznad 100 dolara nije poželjna, ali da će se cijene vjerojatno zadržati na toj razini sve dok traju nemiri na Bliskom Istoku“, kazao je Christopher Bellew iz tvrtke Bache Commodities. "Najviše se strahuje od mogućnosti da se nemiri prošire na velike zemlje proizvođače nafte, poput Saudijske Arabije".

Prosvjedi u Egiptu najnoviji su u nizu nemira na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi, gdje se zajedno proizvodi više od jedne trećine svjetske nafte.

Nemiri u Egiptu dosada nisu utjecali na promet Sueskim kanalom i naftovodom SUMED.

Trgovci naftom očekuju i objavu američkih podataka o zaposlenosti u siječnju, u potrazi za znakovima zdravlja gospodarstva i potrošnje energije u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Očekuje se blagi rast broja novootvorenih radnih mjesta, nedovoljan da spriječi blagi rast stope nezaposlenosti. Analitičari predviđaju da je u SAD-u u prošlom mjesecu otvoreno neto 145 tisuća novih radnih mjesta.

OPEC je u petak objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 97,71 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙