FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 2. ožujka 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

SLAVONSKI BROD - Susret hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednika entiteta Republike Srpske u BiH Milorada Dodika počeo je u srijedu prijepodne u zgradi Gradskog poglavarstva Slavonskog Broda, a teme razgovora, kako se očekuje, bit će mogućnosti prekogranične suradnje i problemi zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Josipović i Dodik bit će nazočni i na zasebnom sastanku s udrugama izbjeglih Hrvata iz BiH te udrugama povratnika na kojem će se razgovarati o mogućnostima poboljšanja uvjeta održivog povratka na prostore entiteta Republike Srpske. Posjet Slavonskom Brodu Josipović i Dodik završit će polaganjem cvijeća kod spomenika poginuloj djeci "Djevojčica" u Borovskoj ulici.

ZAGREB - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je u srijedu s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku mađarskog parlamenta o hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om. Jandroković je zahvalio Mađarskoj na potpori hrvatskom pristupnom procesu i izrazio pritom uvjerenje kako će tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom Hrvatska okončati pristupne pregovore. U svezi s tim Hrvatska će udvostručiti napore u provedbi svih nužnih reformi i ispunjavanju svih postavljenih kriterija za dovršetak pregovora, naglasio je ministar Jandroković. Mađarski parlamentarci, koje je predvodio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mihaly Bella, potvrdili su kako je to prioritet mađarske vlade te kako će nastojati među prvima ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. U tom kontekstu, predsjednik Odbora Bella je istaknuo kako postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka o što skorijem ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine još nije odlučio o žalbi što ju je obrana hrvatskog branitelja Tihomira Purde uložila na odluku prvostupanjskog vijeća tog suda kojom je dopušteno njegovo izručenje Srbiji, potvrđeno je u srijedu Hini u Sarajevu. Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić kazala je kako zapravo ne postoje određeni rokovi za donošenje odluke Prizivnog vijeća u ovakvim slučajevima iako je uobičajena sudska praksa da se to učini razmjerno brzo. Kada Prizivno vijeće Suda BiH donese konačnu odluku o zahtjevu Srbije za Purdino izručenje cijeli predmet će biti proslijeđen Ministarstvu pravosuđa BiH, a konačnu odluku o tome hoće li se udovoljiti zahtjevu Srbije donosi ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On sudsku odluku može uvažiti, no može je i preinačiti. Prema zakonima BiH, Tihomir Purda može biti zadržan u ekstradicijskom pritvoru u toj zemlji najduže do šest mjeseci od trenutka kada je uhićen na graničnom prilazu Orašje 5. siječnja.

BENGAZI - Snage odane libijskom čelniku Moameru Gadafiju zauzele su Bregu na istoku Libije nakon žestokih sukoba s pobunjenicima koji su imali pod kontrolom taj grad, javila je televizija Al Džazira. Televizija Al Arabija navodi da su Gadafijeve snage zauzele aerodrom na području Brege, a Al Džazira je izvijestila da su borbeni zrakoplovi bombardirali Ajdabiju, grad na istom području na kojemu pobunjenici kontroliraju vojnu bazu i skladište oružja. "To je istina. Izvršeni su zračni udari na Bregu i Gadafijeve snage su je zauzele", rekao je u srijedu za Reuters Mohamed Jusef, časnik u Ajdabiji koji je udaljen od Brege oko 75 kilometara.

BENGAZI - Libijski pobunjenici su izjavili u srijedu da su snage odane Gadafiju pokušale zauzeti istočni libijski grad Bregu, ali da nisu uspjele te da su izvele napad na obližnji grad Ajdabiju. "Mi ćemo vjerojatno pozvati stranu pomoć, a zračni udari na strateške lokacije zabit će čavle u njegov (Gadfijev) lijes", rekao je za Reuters glasnogovornik pobunjeničke koalicije 17. veljače Mustafa Geriani. "Pokušali su jutros zauzeti (Mars el) Bregu, ali nisu uspjeli. Ponovno je u rukama revolucionara. On pokušava stvoriti sve vrste psihološkog rata kako bi držao te gradove u napetosti", kazao je glasnogovornik. Za grad Ajdabiju je rekao da je "u osnovi stabilan i naši ljudi se grupiraju za slučaje većeg napada. Zasad je to samo bio napad 'udari i bježi'". Nije naveo broj žrtava u sukobu.

RIM - Italija ocjenjuje da ima otprilike 1,5 milijuna ilegalnih imigranata u Libiji koji pokušavaju otići iz zemlje na zapad ili istok ali koji bi se mogli uputiti i u Italiju, izjavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni. "Ima 1,5 milijuna ilegalnih imigranata u Libiji: ovih dana bježe na zapad prema Tunisu i na istok prema Egiptu ali očekujem da će u budućnosti moći ići i na sjever", u pravcu Italije, izjavio je ministar pred parlamentom. Maroni, član stranke Sjeverna liga, kaže da "policijske kontrole na libijskim obalama više ne postoje". "Zasad nisu nastavljeni odlasci ali sve ovisi o razvoju krize u Libiji", nastavio je ministar.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u srijedu NATO-ove snage u Afganistanu (ISAF) da prestanu sa svakodnevnim ubijanjem civila u Afganistanu, upozorivši da će imati velikih problema ako se nastave napadi u kojima stradavaju civili. Nešto ranije, afganistanska policija je priopćila da je u utorak ubijeno devetero djece u pokrajini Kunaru, na istoku zemlje, gdje je NATO, tvrdi vlada, već ubio 65 civila u bombardiranju prije deset dana. Odgovarajući na pitanje francuske novinske agencije, glasnogovornik ISAF-a nije potvrdio pogibiju djece, već je rekao da snage "ozbiljno shvaćaju" te informacije i da će provesti "žurnu i temeljitu" istragu o tom događaju. "Još jednom ističem da se NATO treba usredotočiti na logore i na skrovišta terorista jer će si ovakvim svakodnevnim ubijanjem civila stvoriti velike probleme", rekao je u priopćenju Karzai koji trenutačno boravi u posjetu Velikoj Britaniji.

TEHERAN - Iranski parlament ponovo je u srijedu zatražio da se kazne dvojica oporbenih vođa, Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi, koje je nazvao izdajnicima i kontrarevolucionarima, javlja u srijedu agencija Fars. "Oni koji su 25. bahrama (14. veljače, kada su se nastavili oporbeni prosvjedi) prizivali i poticali nesigurnost, poput Mir Hoseina Musavija, Mehdija Karubija i drugih izdajnika, jesu kontrarevolucionari i zaslužuju odlučno i zakonsko djelovanje", po izvješću pročitanom na plenarnoj sjednici posebnog parlamentarnog povjerenstva koje se bavi sudbinom oporbenih vođa. Prošli tjedan Musavi i Karubi su smješteni u strogi kućni pritvor, gdje su u potpunoj izolaciji. Njihova rodbina i prijatelji rekli su ponedjeljak da su uhićeni i da su od tada u zatvoru, što iranske pravosudne vlasti niječu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙