FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB -Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je po povratku u Zagreb zadovoljstvo potporom koju je u utorak tijekom posjeta Strasbourgu dobila od svih političkih skupina u Europskom parlamentu . "Razgovarala sam sa predsjednicima klubova svih parlamentarnih skupina u Europskom parlamentu. Zaista mogu reći da smo dobili punu, snažnu, otvorenu, prijateljsku potporu. Čula sam puno dobrih riječi i pohvala na račun onoga što smo napravili", rekla je Kosor za Treći dnevnik HTV-a. "Prepoznaje se da smo puno i teško radili...Mislim da imamo realne šanse završiti pregovore do kraja lipnja ove godine", dodala je hrvatska premijerka. Premijerka Kosor sastala se u sjedištu Europskog parlamenta u Strasborgu s predsjednikom Parlamenta Jerzyem Buzekom, povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te sa predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka. U srijedu će Europski parlament raspravljati i glasovati o rezoluciji o napretku Hrvatske.

STRASBOURG - Zastupnici iz dviju najjačih političkih skupina u Europskom parlamentu Bernd Posselt i Hannes Swoboda podržali su u utorak istrage koje se provode u Hrvatskoj o ratnim zločinima počinjenim nakon drugog svjetskog rata. "Mislim da je iznimno važno da se to istraži jer smo imali tri totalitarna pokreta u Europi - nacizam, fašizam i komunizam i sva tri su odgovorna za ozbiljne zločine i stoga je važno da se sada pokrenu istrage", rekao je hrvatskim novinarima u Strasbourgu Bernd Posselt, njemački demokršćanin iz Europske pučke stranke. I parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda istaknuo je važnost kaznenog procesuiranja svih ratnih i poratnih zločina. "Mi u Europskoj uniji želimo da se svi ratni i poratni zločini kazneno procesuiraju jer je važno za sve zemlje da se to razjasni, da se zna tko su bili počinitelji. Važno je za sve ljude se raščisti ono što se događalo i to nije kopanje rovova između jedne i druge strane jer istina treba izići na vidjelo", rekao je Swoboda.

BRATISLAVA - Čelnici šest europskih zemalja (Njemačke, Austrije, Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke) kritizirale su u utorak u Bratislavi režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, ocijenivši namještenima predsjedničke izbore u prosincu 2010. "Duboko smo zabrinuti događajima nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji", istaknuli su premijeri tih zemalja članica EU u zajedničkoj deklaraciji. U tekstu oni pozivaju Minsk da oslobodi i rehabilitira sve političke zatvorenike i da prekine represiju protiv oporbe, neovisnih medija i civilnog društva. Ukrajina se nije pridružila deklaraciji o Bjelorusiji. Premijeri Slovačke Iveta Radicova, Mađarske Viktor Orban, Poljske Donald Tusk i Češke Petr Nečas sastali su se u utorak u Bratislavi prigodom 20. obljetnice utemeljenja Višegradske skupine. Pridružila su im se njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Werner Faymann i ukrajinski premijer Mykola Azarov.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙