FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

NEW YORK - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pokrenuo je sustavne napade na novinare svjetskih medija i u četvrtak su njegove pristaše napadale novinare na ulicama Kaira, dok su snage sigurnosti počele opstrukciju i zadržavanje novinara koji prate nemire što prijete rušnjem njegovog 30-godišnjeg režima, upozorio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ). "Ovo je mračan dan za Egipat i mračan dan za novinarstvo", rekao je Joel Simon, izvršni direktor CPJ, nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku. Samo u protekla 24 sata, CPJ je zabilježio 30 zatvaranja, 26 napada na novinare i osam slučajeva oduzimanja opreme. Mubarakove snage sigurnosti napale su novinare iz zemlje i svijeta, njihove mete su egipatski i drugi arapski novinari, ruski i američki novinari, Europljani i predstavnici medija iz Južne Amerike, ističe CPJ.

WASHINGTON - Pristalice i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka nisu ubili protuvladine prosvjednike tijekom nasilja u Kairu, izjavio je egipatski potpredsjednik Omar Sulejman, samo nekoliko sati prije održavanja novih najavljenih prosvjeda u Egiptu. U interviewu za američki ABC News o pucnjevima na prosvjednike okupljene na trgu Tahrir u središu Kaira, Sulejman je izjavio: "Oni su se dobro ponašali. Nitko nije stradao od metka ispaljenog iz snajperskog oružja. Nemoguće. Oružane snage nisu koristile nikakvu silu protiv prosvjednika." Egipatski ministar zdravstva Ahmed Samih Farid izjavio je u četvrtak da je u nasilnim sukobima vladinih pristaša i protivnika na središnjem Trgu Tahriru u Kairu ubijeno petero ljudi, a više od 800 je ranjeno.

YANGON - Premijer Mianmara vojne vlade u odlasku Thein Sein u petak je imenovan na dužnost prvoga civilnog predsjednika države u zadnjih pedeset godina, izvijestili su službeni izvori u Yangonu. Od 1992. predsjednik Mianmara bio je vrhovni general Than Shwe. Promatrači sumnjaju da će Sein uspjeti postići ili poduzeti bilo kakve konkretne gospodarske ili političke reforme u zemlji bogatoj iznimnim prirodnim resursima, nakon deseteljeća brutalne vojne diktature. Sein je karijerni vojnik i general, koji se vojnoj hunti pridružio 1997. . Novi bi predsjednik u predstojećih nekoliko tjedna trebao imenovati članove nove vlade. Promatrači ocjenjuju kako će 77-godišnji Shwe vjerojatno zadržati neku od funkcija u drugom planu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙