FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor posjetili su danas ministarstvo obrane (MORH), a nakon sastanka novinarima je potvrđeno da je general pukovnik Drago Lovrić i službeno imenovan načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga (GS OS) RH. "Odluka o imenovanju generala pukovnika Drage Lovrića načelnikom GS OS RH potpisana je", rekao je predsjednik Josipović na upit novinara nakon sastanka održana za zatvorenim vratima, na kojem su sudjelovali ministar obrane Davor Božinović i novi načelnik GS-a general Lovrić. Predsjednik Republike sastanak je ocijenio uspješnim, izvijestivši da je bilo riječi o redovitim konzultacijama o pitanjima obrane i razvojnim planovima. Najavio je kako su se dogovorili o skorašnjem sastanku Vijeća za obranu na kojem će se razmotriti i promjene više zakona o obrani. Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je da potvrđuje predsjednikove riječi, ocijenivši da predsjednik i vlada na područjima u kojima sukreiraju politiku odlično surađuju, poput primjerice u vanjskoj politici, "bez ikakvih natruha trgovine". Nastojat ćemo, istaknula je, da se promjene zakona pripreme u relativno kratku vremenu, a dio treba proći i u konzultacijama.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor tijekom današnjeg posjeta Ministarstvu obrane RH izjavila je kako bi glasnogovornik Vlade trebao sam dati objašnjenje svoje izjave da su u organizaciji subotnjeg divljanja po Zagrebu i njegovu financiranju sudjelovale i neke oporbene stranke. "O svemu ovome o čemu me pitate trebate se obratiti i glasnogovorniku da i on tumači svoje riječi", kratko je rekla premijerka Kosor na upit novinara da komentira tu izjavu glasnogovornika Mladena Pavića. Novinari su premijerku pitali i kad će se održati parlamentarni izbori. "Kad se vladajuća koalicija dogovori o tome", kazala je premijerka i ponovila da će to biti najvjerojatnije krajem ove godine.

ZAGREB - Saborski zastupnik HDZ-a Frano Matušić rekao je večeras kako HDZ ima pouzdane obavijesti da su iza prosvjeda u Zagrebu i Splitu stajali SDP i Hrvatska narodna stranka (HNS). Matušić je za Hinu izjavio kako imaju pouzdane informacije da su se visoki dužnosnici SDP-a uoči splitskih prosvjeda sastali s organizatorima prosvjeda, a predsjednik HNS-a Radimir Čačić se prije prosvjeda u Zagrebu sastao sa Željkom Sačićem, jednim od organizatora prosvjeda, u ljetnikovcu u Kaštelanecu pokraj Varaždina. Matušić je naveo da je točan i podatak koji je iznio potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang da su neki huligani u Zagrebu dobivali 250 kuna za prosvjed. Upitan o medijskim nagađanjima o nadnevku parlamentarnih izbora Matušić je rekao kako najprije treba završiti pregovore s Europskom unijom (EU), raspisati referendum te onda organizirati parlamentarne izbore. "U zadnjoj smo, kritičnoj fazi pregovora i do kraja lipnja bi trebali završiti. Nakon toga će se raspisati referendum, a onda su na redu izbori koji će biti u zakonskom roku", kazao je.

ZAGREB - Stajalište izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode kako Hrvatska treba najprije završiti pristupne pregovore s EU-om i tek onda odrediti nadnevak parlamentarnih izbora na tragu je onoga što govori i Hrvatska narodna stranka (HNS), rekao je večeras glasnogovornik te stranke Igor Kolman. Na Hinin upit kako komentira današnju Swobodinu izjavu u Bruxellesu Kolman je odgovorio kako i HNS govori da treba završiti pregovore s EU-om i nakon toga ići na izbore. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić danas je u izjavi novinarima ocijenio kako izbore treba održati prije ljeta, a već ovih dana objaviti nadnevak njihova održavanja. "Svaki dan koji gubimo zato što se vlast ne mijenja dubok je pad u živo blato", rekao je Čačić. Glasnogovornik HNS-a Kolman najavio je da će ta stranka tužiti saborskog zastupnika HDZ-a Franu Matušića za klevetu u njegovoj večerašnjoj izjavi da iza prosvjeda u Zagrebu stoji HNS.

ZAGREB - "Kafkin prijatelj", novi roman plodnoga hrvatskog romanopisca i dramatičara Mire Gavrana, predstavljen je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu. Gavranov roman, tiskan u izdanju Mozaik knjige, donosi snažnu emocionalnu priču o prijateljstvu dvaju pisaca - Franza Kafke i Maxa Broda - te o ženama koje su ih sudbinski odredile. Ljubav i literatura neprestano se isprepleću u životima tih senzibilnih heroja, a roman je smješten u Prag u razdoblju od 1903. do 1924. te tijekom 1953. u Tel Aviv. Pred čitateljima je i nostalgičan prikaz srednje Europe kakva više ne postoji, a životopisi poznatih pisaca, u Gavranovoj interpretaciji, zadobili su drukčija značenja, navode predstavljači knjige. Urednik Zoran Maljković drži da novi Gavranov roman poetički nastavlja slijed njegovih drama "Čehov je Tolstoju rekao zbogom", "Ljubavi Georgesa Washingtona", "Noć bogova" i "Pacijent doktora Freuda". Roman je vrlo kratak, ali slojevit", kazao je Maljković koji drži da je to je prije svega ljubavna priča o zanimljivu ljubavnom trokutu koji neočekivano završava.

DUBROVNIK - U organizaciji poljskog veleposlanstva u Hrvatskoj večeras je u Umjetničkoj školi "Luke Sorkočevića" u Dubrovniku svečano otkriveno poprsje velikoga poljskog skladatelja Fryderyka Chopina. Poprsje, rad poljskog umjetnika Romana Romera, otkrio je poljski veleposlanik Wieslaw Tarka. U toj je prigodi kazao kako veliki skladatelj nije bio samo Poljak nego građanin svijeta, a njegovom glazbom, dodao je, željeli smo Poljsku približiti svijetu. Dubrovnik i Poljsku povezuje mnogo spona - od skladatelja Ludomira Rogowskog, koji je živio, radio i pokopan je u Dubrovniku do tisuća poljskih turista koji se svake godine odmaraju na hrvatskom Jadranu - istaknuto je u prigodi otkrivanja poprsja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙