FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPD i Zeleni uložili ustavnu tužbu na odluku o nuklearkama

Autor: mtro
BERLIN, 28. veljače 2011. (Hina/AFP) - Njemački socijaldemokrati (SPD) i Stranka zelenih uložili su u ponedjeljak zahtjev ustavnom sudu da poništi odluku vlade Angele Merkel o produljenju radnog vijeka nuklearnih centrala.

"Odluka o produljenju vijeka nuklearnih centrala nikada neće imati učinka", najavio je predsjednik kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu Frank-Walter Steinmeier na konferenciji za novinare u Berlinu.

Pet saveznih pokrajina na čijem je čelu SPD ističu da i Bundesrat, predstavničko tijelo njemačkih saveznih pokrajina na federalnoj razini, mora dati svoje odobrenje na odluku o datumu zatvaranja nuklearnih centrala, što je Bundestag prihvatio u rujnu 2010.

Vladajuća demokršćansko-liberalna koalicija, naime, odlučila je da će samo Bundestag, gdje raspolažu većinom glasova, glasovati o navedenoj odluci.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert naglasio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je vlada i dalje uvjerena da odobrenje Bundesrata nije potrebno.

Novi zakon je za osam do 14 godina odgodio zatvaranje 17 nuklearnih reaktora aktivnih u Njemačkoj. Prethodna socijaldemokratska vlada Gerharda Schroedera (1998.-2005.) donijela odluku o njihovu definitivnom zatvaranju najkasnije oko 2020. godine.

Ta odluka je dala novi elan antinuklearnom osporavanju i rezultirala masovnim prosvjedima u Berlinu i velikim prosvjedom pri prolasku konvoja nuklearnog otpada iz Francuske u studenome.

Socijaldemokrati i ekolozi smatraju da u slučaju da ustavni sud u u Karlsruheu odluči u njihovu korist, najstariji reaktori moraju odmah biti isključeni iz mreže.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙