FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Slovenija potpisale sporazum o razmjeni informacija

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. veljače 2011.(Hina) - Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar potpisali su u Washingtonu sporazum o razmjeni informacija i praćenju terorizma, objavila je agencija STA.

Nakon potpisivanja toga sporazuma, koji sa Sjedinjenim Državama potpisuju sve zemlje koje sudjeluju u tzv. "Visa Waiver" programu, temeljem kojeg se omogućuje bezvizni turistički ili poslovni ulazak u SAD na 90 dana, Steinberg je izrazio zadovoljstvo "pozitivnim razvojem" zemalja u regiji. Pritom je, javlja STA, Steinberg posebno istaknuo ulazak Hrvatske i Albanije u NATO savez, te primanje Kosova u članstvo Svjetske banke.

Novi potpisani sporazum o razmjeni informacija sa Slovenijom odražava i "šire" partnerstvo dviju država, te njihov angažman u regiji i čelništvo koje su premijer Borut Pahor i ministar Žbogar pokazali na Balkanu, istaknuo je Steinberg, prenosi STA.

Steinberg je s tim u svezi naglasio "uređivanje odnosa s Hrvatskom" na njezinom putu u Europsku uniju, te tzv. proces "Brdo" koji su pokrenuli slovenska i hrvatska vlada radi jačanja povjerenja i stabilizacije u regiji.

Slovenski premijer Borut Pahor, u čijoj se pratnji Žbogar nalazi, danas završava posjet SAD-u, koji je prije svega usmjeren na poslovnu suradnju Ljubljane i Washingtona.

Pahor će se danas sastati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući, te kraće razgovarati s predsjednikom Barackom Obamom.

Činjenica da je slovenski premijer uspio dobiti termin za susret s Obamom, iako se to neposredno prije njegova odlaska u SAD nije predviđalo, velik je uspjeh za slovenskog premijera i za Sloveniju, bez obzira što će se raditi o skoro pa kurtoaznom susretu uz stisak ruke za kamere i fotoreportere, navodi vodeći slovenski dnevni list "Delo".

List dalje piše da je susret s Obamom za Pahora u neku ruku nagrada za neugodnosti koje mu je stvorila nedavna objava dokumenta State Departmenta na WikiLeaksu, po kojoj je Pahor za 20-minutni termin susreta s Obamom u razgovoru s tadašnjim američkim otpravnikom poslova u Ljubljani nudio primanje jednog zatvorenika iz Guantanama u Sloveniju, te sugerirao da će u mogućoj gradnji drugog bloka nuklearke Krško američki Westinghouse možda imati prednost.

Pahor je obje stvari odlučno demantirao, ali ga je tada "neodgovorno američko postupanje s tajnim dokumentima" dovelo u veliku nepriliku, pa je kraći dobiveni termin s Obamom možda "nagrada" za taj "skandal", navodi "Delo" u svom komentaru.

(Hina) xfl ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙